Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dietetyczne ciasto z cukinii smakuje jak najlepsze brownie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
To ciasto wygląda i smakuje jak pyszne, ale bardzo kaloryczne brownie, tymczasem jedna porcja dostarcza ok 180 kcal. Ciasto z cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy mamy chęć na coś słodkiego, co nie będzie kaloryczną bombą.
Składniki
2 szklanki startej cukinii
0,5 szklanki erytrolu
0,5 szklanki mąki owsianej
łyżka zmielonych migdałów
2 łyżki kako
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki musu z gruszek
szczypta przyprawy do piernika
szczypta cukru waniliowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
Przesianą mąkę wymieszać z kakao, migdałami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
Jajka utrzeć na gładką masę z erytrolem.
Cukinię wymieszać z musem, dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć.
Na koniec do ciasta dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec ok 40 min. w 180 st. C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska