Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane roladki z cukinii - efektowne i łatwe do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane roladki z cukinii możesz nadziewać farszem, jaki lubisz najbardziej - sprawdzą się tu zarówno warzywa zmieszane z serem, jak i reszta sosu  spaghetti bolognese. W naszym przepisie proponujemy farsz z mielonego mięsa duszonego z koncentratem pomidorowym.

Składniki

  • 30o g mielonego mięsa wołowego

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • mały koncentrat pomidorowy

  • sól, pieprz i cukier do smaku

  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano

  • 2-3 cukinie - zależy od ich wielkości

  • 1 duża kulka mozzarelli

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

  • 10 dag ostrego żółtego sera

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posypać lekko solą, położyć na sicie, żeby zmiękła i żeby nadmiar soku ściekł.

  • W tym czasie przygotować nadzienie: mięso podsmażyć na oleju wraz z drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, bazylię i oregano oraz koncentrat pomidorowy rozrobiony w połowie szklanki wody. Dodać też cukier. Dusić do odparowania sosu.

  • Lekko przestudzić, nakładać farsz na plastry cukinii i rolować je. Układać w naczyniu  żaroodpornym wysmarowanym  tłuszczem - końcem plastra do dołu.

  • Zalać sosem przygotowanym z rozmieszanego  z jajkiem jogurtu i dwóch serów startych na tarce. Sos  można posolić i popieprzyć do smaku.

  • Cukiniowe roladki zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9