Placki z cukinii i ziemniaków: przepis na niedrogie i smaczne danie
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Można je podać na obiad lub ciepłą kolację albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. W zależności od upodobań możesz ciasto na placki doprawiać ziołami, cebulką, czosnkiem, a podawać z sosem tzatziki, jogurtowym sosem ziołowym, sosem pomidorowym lub po prostu keczupem.
Zobacz przepisy na inne dania z cukinii!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię opłukać (nie obierać), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić.
- Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
- Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, wymieszać razem w misce.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw.
- Dosypać mąkę, otręby, wbić jajka, dodać posiekane zioła, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Ciasto na placki przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką małe porcje ciasta, spłaszczając je na placki.
- Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
- Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
- Podawać gorące z sosem tzatziki, sosem pomidorowym lub keczupem.