Placki z cukinii i ziemniaków: przepis na niedrogie i smaczne danie

2021-03-31
Anna Ptaszyńska
Placki z cukinii i ziemniaków
Autor: Shutterstock Placki z cukinii i ziemniaków - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Można je podać na obiad lub ciepłą kolację albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. W zależności od upodobań możesz ciasto na placki doprawiać ziołami, cebulką, czosnkiem, a podawać z sosem tzatziki, jogurtowym sosem ziołowym, sosem pomidorowym lub po prostu keczupem.

 

Zobacz przepisy na inne dania z cukinii!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka otrębów pszennych
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekane świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki, koperek)
  • ewentualnie ząbek czosnku
  • olej słonecznikowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię opłukać (nie obierać), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
  • Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, wymieszać razem w misce.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw.
  • Dosypać mąkę, otręby, wbić jajka, dodać posiekane zioła, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Ciasto na placki przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką małe porcje ciasta, spłaszczając je na placki.
  • Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
  • Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
  • Podawać gorące z sosem tzatziki, sosem pomidorowym lub keczupem.
Anna Ptaszyńska