Tzatziki: co to jest? Przepis na sos grecki

Tzatziki: co to jest? Przepis na sos grecki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny sos grecki tzatziki można przygotować z zaledwie kilku składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tzatziki to grecki sos i najpopularniejsza przystawka tego regionu. Może być podawany jako dodatek do mięs, warzyw czy grzanek. Podstawą tego orzeźwiającego dipu jest świeży ogórek i jogurt. Czasem do sosu tzatziki dodaje się też miętę i fetę. Sprawdź, jak zrobić tzatziki - poniżej prosty przepis.

Składniki

  • ok. 400 ml jogurtu naturalnego

  • 1/2 kg świeżych małych ogórków

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 6 łyżek oliwy

  • kilka listków świeżej mięty

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można też pokroić w drobną kostkę. Posolić i odstawić na około 15 minut.

  • Czosnek obrać i drobno posiekać. Ogórki odcedzić i wymieszać z jogurtem (można dodać również naturalny serek homogenizowany).

  • Dodać oliwę i czosnek, przyprawić i posypać posiekaną miętą. Do smaku można dodać odrobinę fety. Dip świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami szczególnie marchewką i selerem naciowym oraz z grzankami. Polecamy go na karnawałowe przyjęcia.

tip dnia

Według tradycyjnego przepisu do przygotowania sosu tzatziki powinno użyć się greckiego jogurtu typu stragisto (gęsty, ale bez dodatków żelujących). Jako że taki rodzaj jogurtu jest trudno dostępny u nas, możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego lub naturalnym serkiem homogenizowanym. Dzięki temu, że jednym ze składników tzatziki jest czosnek - świetny, naturalny antybiotyk - przystawkę polecamy serwować także zimą.