Chimichurri: pietruszkowy sos do steków z Ameryki Południowej

Chimichurri: pietruszkowy sos do steków z Ameryki Południowej
Autor: Shutterstock Chimichurri z natki pietruszki, czosnku i chili nie musi być jednolity, im bardziej ziarnisty, tym lepiej
łatwy
0 min
4

Chimichurri (wym. czimiczuri) to słynny sos do steków przygotowany na bazie natki pietruszki, czosnku i chili. Ten pikantny i świeży w smaku sos idealnie pasuje do grillowanych mięs. Chimichurri jest prosty w przygotowaniu, wypróbuj go także ty!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek natki pietruszki, tylko liście
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 stołowe łyżki czerwonego winnego octu
  • 5 stołowych łyżek oliwy z oliwek
  • 1 papryka chili, bez ziaren
  • ½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście natki pietruszki zblendować, dodać czosnek i chili, ponownie zblendować.
  • Dodać sól i ocet, szybko zmiksować.
  • Gdy sól się rozpuści, dolać oliwy i ponownie zmiksować.
  • Odstawić na pół godziny, aby smaki nabrały mocy. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej