Chimichurri: pietruszkowy sos do steków z Ameryki Południowej
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Chimichurri (wym. czimiczuri) to słynny sos do steków przygotowany na bazie natki pietruszki, czosnku i chili. Ten pikantny i świeży w smaku sos idealnie pasuje do grillowanych mięs. Chimichurri jest prosty w przygotowaniu, wypróbuj go także ty!
SKŁADNIKI
- 1 pęczek natki pietruszki, tylko liście
- 3 ząbki czosnku
- 2 stołowe łyżki czerwonego winnego octu
- 5 stołowych łyżek oliwy z oliwek
- 1 papryka chili, bez ziaren
- ½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście natki pietruszki zblendować, dodać czosnek i chili, ponownie zblendować.
- Dodać sól i ocet, szybko zmiksować.
- Gdy sól się rozpuści, dolać oliwy i ponownie zmiksować.
- Odstawić na pół godziny, aby smaki nabrały mocy.