Kabaczek – przepisy na proste, tanie i zdrowe dania na każdą okazję. Nasze TOP 10
Kabaczek jest smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. jest tez łatwy w uprawie i zazwyczaj bogato owocuje, więc w sezonie można kupić go za grosze. A zrobić można bardzo wiele, jego neutralny smak świetnie komponuje się w dania i przetworach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Co zrobić z kabaczka? Oto nasze ulubione przepisy.
Kabaczek i cukinia to to samo warzywo, na które mamy właśnie pełnię sezonu. Skąd różnica w nazewnictwie? Z dwóch kierunków, z których do nas dotarło - te z rejonów Morza Śródziemnego nazywamy cukinią od włoskiego zucchini. Z kolei kabaczek to nazwa pochodząca ze wschodu. Więcej na ten temat można przeczytać w tekście: Czym się różni kabaczek od cukinii?
Niezależnie czy nazywamy te dyniowate cukinią czy kabaczkiem to bardzo uniwersalne, smaczne i niedrogie warzywo. W sezonie można je kupić za 2-3 zł za kg i wyczarować na jego bazie znakomite potrawy i przetwory. W galerii znajdziecie 10 naszych ulubionych przepisów. Bo u nas w sierpniu kabaczek czy też cukinia rządzi niepodzielnie.