Lekkie placuszki z cukinii - prosty i zdrowy przepis

2021-03-29
Oliwia Podlecka
Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Autor: materiały prasowe CPB Placki z cukinii zyskują na smaku, gdy dodamy do nich na przykład śliwki suszone
łatwy
15 min
4

Placuszki z cukinii, lekkie, puszyste i pożywne to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdź, jak zrobić placuszki z cukinii i z czym je podawać, by były jeszcze smaczniejsze.

Cukinia zawiera witaminy C, PP, B1, a także karoten. Jednak najważniejszą cechą tej jarzyny jest to, że pomaga w odkwaszaniu organizmu. Dzięki temu oczyszcza organizm wpływając pozytywnie na przemianę materii, a tym samym poprawia sylwetkę i samopoczucie. Przy tym 100 gramów ma zaledwie 16 kalorii. Z tych powodów warto uwzględnić cukinię w diecie.

Pamiętaj, żeby podczas kupowania warzyw wybierać te średniego rozmiaru do 20 cm, twardawe i niezbyt ciemne. Cukinii nie obiera się ze skóry, robi się to jedynie w przypadku przerośniętych kabaczków.

SKŁADNIKI

  • 3 średnie cukinie
  • 1 marchew
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko
  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu białego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zetrzyj na grubej tarce umyte cukinie i marchew.
  • Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, wymieszaj. Tak wykonaną masę nakładaj na rozgrzany olej formując placuszki.
  • Po 2-3 minutach smażenia, przewróć zarumienione od spodu placki i trzymaj jeszcze dwie minuty na ogniu.
  • Gotowe placki z cukinii podawaj z gęstym jogurtem greckim i odrobiną soli.
Oliwia Podlecka