Lekkie placuszki z cukinii - prosty i zdrowy przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Placuszki z cukinii, lekkie, puszyste i pożywne to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdź, jak zrobić placuszki z cukinii i z czym je podawać, by były jeszcze smaczniejsze.
Cukinia zawiera witaminy C, PP, B1, a także karoten. Jednak najważniejszą cechą tej jarzyny jest to, że pomaga w odkwaszaniu organizmu. Dzięki temu oczyszcza organizm wpływając pozytywnie na przemianę materii, a tym samym poprawia sylwetkę i samopoczucie. Przy tym 100 gramów ma zaledwie 16 kalorii. Z tych powodów warto uwzględnić cukinię w diecie.
Pamiętaj, żeby podczas kupowania warzyw wybierać te średniego rozmiaru do 20 cm, twardawe i niezbyt ciemne. Cukinii nie obiera się ze skóry, robi się to jedynie w przypadku przerośniętych kabaczków.
SKŁADNIKI
- 3 średnie cukinie
- 1 marchew
- 5 czubatych łyżek mąki
- 1 jajko
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu białego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj na grubej tarce umyte cukinie i marchew.
- Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, wymieszaj. Tak wykonaną masę nakładaj na rozgrzany olej formując placuszki.
- Po 2-3 minutach smażenia, przewróć zarumienione od spodu placki i trzymaj jeszcze dwie minuty na ogniu.
- Gotowe placki z cukinii podawaj z gęstym jogurtem greckim i odrobiną soli.