Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i mleczkiem kokosowym: przepis Dagmary Skalskiej
2021-03-29
łatwy
25 min
4
„Królowie detoksu” to produkty, które wpływają zbawiennie na oczyszczenie organizmu. W pierwszej trójce znajdziemy: wodę, kaszę jaglaną oraz białe warzywa np. seler. Kasza jaglana działa odkwaszająco na organizm, a dzięki błonnikowi usuwa z jelit resztki jedzenia. W kaszy jaglanej znajdziemy również krzemionkę, która doskonale wpływa na paznokcie, włosy oraz naszą skórę. Dlatego warto poranną owsiankę zastąpić czasem jaglanką
Przepis pochodzi z książki Dagmary Skalskiej "Pokochaj swoje ciało"
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanki mleczka kokosowego
- sok z ½ cytryny
- pół garści migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj kaszę jaglana w proporcji 2:1, czyli na szklankę surowej kaszy odmierz dwie szklanki wody.
- Kaszę przepłucz dokładnie na sitku zimną wodą (straci goryczkę), następnie wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju.
- Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem do chwili, gdy wchłonie całą wodę z garnka (ok. 15 min) wyłącz i odstaw na 10 min, by doszła.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnuszka i dodaj sok z cytryny.
- Podgrzewaj na małym ogniu ok 10 min. Gdy jabłka się zarumienią, dodaj łyżeczkę cynamonu.
- Nałóż na talerz porcje kaszy, następnie porcje jabłek.
- Wszystko polej mleczkiem kokosowym i posyp zmielonymi migdałami.