Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i mleczkiem kokosowym: przepis Dagmary Skalskiej

2021-03-29
Dagmara Skalska
Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i mleczkiem kokosowym: przepis Dagmary Skalskiej
Autor: Shutterstock Na śniadanie warto jadać kaszę jaglaną - oczyszcza organizm, odkwasza i korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci
łatwy
25 min
4

 „Królowie detoksu” to produkty, które wpływają zbawiennie na oczyszczenie organizmu. W pierwszej trójce znajdziemy: wodę, kaszę jaglaną oraz białe warzywa np. seler. Kasza jaglana działa odkwaszająco na organizm, a dzięki błonnikowi usuwa z jelit resztki jedzenia. W kaszy jaglanej znajdziemy również krzemionkę, która doskonale wpływa na paznokcie, włosy oraz naszą skórę.  Dlatego warto poranną owsiankę zastąpić czasem jaglanką

Przepis pochodzi z książki Dagmary Skalskiej "Pokochaj swoje ciało"

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego
  • sok z ½ cytryny
  • pół garści migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj kaszę jaglana w proporcji 2:1, czyli na szklankę surowej kaszy odmierz dwie szklanki wody.
  • Kaszę przepłucz dokładnie na sitku zimną wodą (straci goryczkę), następnie wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju.
  • Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem do chwili, gdy wchłonie całą wodę z garnka (ok. 15 min) wyłącz i odstaw na 10 min, by doszła.
  • Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnuszka i dodaj sok z cytryny.
  • Podgrzewaj na małym ogniu ok 10 min. Gdy jabłka się zarumienią, dodaj łyżeczkę cynamonu.
  • Nałóż na talerz porcje kaszy, następnie porcje jabłek.
  • Wszystko polej mleczkiem kokosowym i posyp zmielonymi migdałami.
Dagmara Skalska