Pyszna i aromatyczna kawa bananowa. Sposób na fit śniadanie i nie tylko
Kawa bananowa to doskonały pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Jest pyszna i aromatyczna. Dodaje energii, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, pobudza do działania i zaspokaja uczucie głodu. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą kawę bananową.

Spis treści
- Kawa bananowa na śniadanie
- Kawa bananowa - przepis krok po kroku
- Mrożona kawa bananowa - przepis krok po kroku
Kawa bananowa na śniadanie
Kawa z bananem to ciekawa odmiana, która nie tylko pysznie smakuje, ale i zawiera wiele cenny składników odżywczych. Zarówno banany, jak i kawa to produkty, które warto włączyć do diety. Są bogate w cenne dla zdrowia substancje i zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Dodają energii i zaspokajają głód. Taka kawa bananowa to także poranny zastrzyk protein w postaci płatków owsianych, które zawierają wiele cennych witamin z grupy B, magnez, żelazo, kwas pantotenowy oraz błonnik. Są znakomitą odżywką dla mózgu, regenerują i wzmacniają organizm. Przyrządzona według tego przepisu kawa bananowa świetnie smakuje na ciepło i w wersji mrożonej.
Kawa bananowa - przepis krok po kroku
Przepis na kawę bananową nie jest trudny. Przygotowanie jednej porcji tego energetycznego ciepłego napoju to tylko kilka minut.
Składniki:
- 1/2 filiżanki zaparzonej kawy
- 1 szklanka podgrzanego mleka (krowie, kokosowe lub sojowe)
- 1 duży dojrzały banan
- 2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
1. Zaparzyć kawę i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
2. Obrany banan zmiksować na gładko.
3. Wlać kawę i mleko. Wsypać płatki owsiane. Ponownie zmiksować.
4. Przelać do szklanek i podawać od razu.
Mrożona kawa bananowa - przepis krok po kroku
Kawa z bananem w wersji mrożonej świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy temperatura za oknem sięga zenitu. Napój jest orzeźwiający i dodaje energii. To pomysł na wyborny deser na lato.
Składniki:
- 1 szklanka mocnej schłodzonej kawy (możesz użyć espresso, kawy z ekspresu lub kawy parzonej)
- 1/2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego, sojowego, owsianego)
- 1 dojrzały banan
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
dodatkowo:
- kostki lodu
- bita śmietana
- starta gorzka czekolada lub kakao
Przygotowanie:
1. Do blendera przełożyć pokrojonego na plasterki banana. Wlać kawę, mleko, syrop klonowy lub miód oraz ekstrakt waniliowy.
2. Składniki zmiksować na gładko i przelać do szklanek.
3. Uzupełnić kostkami lodu. Wierzch udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao lub startą czekoladą.
4. Podawać jako orzeźwiający napój lub na deser w upalne dni.
Zobacz galerię i poznaj inne sprawdzone przepisy na pyszne i aromatyczne kawy. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kawie.
