Kawa bananowa - sposób na pożywne śniadanie
Kawa bananowa to doskonały pomysł na letnie śniadanie. Zapewni ci dawkę energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pobudzi i zaspokoi uczucie głodu. Zobacz, jak ją zrobić!
Spis treści
- Kawa bananowa na śniadanie
- Mrożona kawa bananowa
- Zobacz także: Matcha - do napojów, koktajli i deserów
Latem mniej chętnie sięgamy po zwykłe kawy, preferując raczej napoje mrożone. Kawę bananową możesz pić zarówno w wersji ciepłej, jak i zimnej - to zależy tylko od ciebie i od tego, z jakich składników ją przyrządzisz.
Kawa bananowa na śniadanie
Zacznijmy od wersji na ciepło, która będzie doskonałym porannym posiłkiem. Do przygotowania kawy bananowej potrzebujesz:
- pół filiżanki zaparzonej kawy
- 1 szklanki podgrzanego mleka (może być krowie, kokosowe lub sojowe)
- 1 dużego banana (im bardziej dojrzały, tym słodsza będzie kawa)
- 2 łyżek płatków owsianych.
Sposób przyrządzenia:
- Zaparz kawę i odstaw, aby trochę wystygła (ale niedużo).
- W tym czasie pokrój banana na części i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Całość zblenduj.
Taka kawa bananowa to poranny zastrzyk protein. Płatki owsiane zawierają wiele cennych witamin z grupy B, magnezu, żelaza, kwasu pantotenowego oraz błonnika. Są znakomitą odżywką dla mózgu, regenerują i wzmacniają organizm. Banan doda ci energii i zaspokoi twoje uczucie głodu, a kawa cię pobudzi.
Mrożona kawa bananowa
Podobną kawę bananową, ale już na zimno, możesz przygotować na deser. W tej wersji zamiast mleka możesz użyć jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego i w zależności od pory dnia ograniczyć ilość płatków owsianych.
Sposób przyrządzenia:
- Zaparz pół filiżanki kawy i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.
- Połącz ze sobą szklankę jogurtu, banana i wystudzoną kawę.
- Zblenduj całość, dorzucając dwie kostki lodu.
- Gotową kawę bananową udekoruj listkiem mięty.