Pyszna i aromatyczna kawa bananowa. Sposób na fit śniadanie i nie tylko

2025-03-05 16:18

Kawa bananowa to doskonały pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Jest pyszna i aromatyczna. Dodaje energii, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, pobudza do działania i zaspokaja uczucie głodu. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą kawę bananową.

kawa bananowa
Autor: Shutterstock Kawa bananowa to prosty sposób na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.

Spis treści

  1. Kawa bananowa na śniadanie
  2. Kawa bananowa - przepis krok po kroku
  3. Mrożona kawa bananowa - przepis krok po kroku

Kawa bananowa na śniadanie

Kawa z bananem to ciekawa odmiana, która nie tylko pysznie smakuje, ale i zawiera wiele cenny składników odżywczych. Zarówno banany, jak i kawa to produkty, które warto włączyć do diety. Są bogate w cenne dla zdrowia substancje i zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Dodają energii i zaspokajają głód. Taka kawa bananowa to także poranny zastrzyk protein w postaci płatków owsianych, które zawierają wiele cennych witamin z grupy B, magnez, żelazo, kwas pantotenowy oraz błonnik. Są znakomitą odżywką dla mózgu, regenerują i wzmacniają organizm. Przyrządzona według tego przepisu kawa bananowa świetnie smakuje na ciepło i w wersji mrożonej.

Kawa bananowa - przepis krok po kroku

Przepis na kawę bananową nie jest trudny. Przygotowanie jednej porcji tego energetycznego ciepłego napoju to tylko kilka minut.

Składniki:

  • 1/2 filiżanki zaparzonej kawy
  • 1 szklanka podgrzanego mleka (krowie, kokosowe lub sojowe)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

1. Zaparzyć kawę i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

2. Obrany banan zmiksować na gładko.

3. Wlać kawę i mleko. Wsypać płatki owsiane. Ponownie zmiksować.

4. Przelać do szklanek i podawać od razu.

Mrożona kawa bananowa - przepis krok po kroku

Kawa z bananem w wersji mrożonej świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy temperatura za oknem sięga zenitu. Napój jest orzeźwiający i dodaje energii. To pomysł na wyborny deser na lato.

Składniki:

  • 1 szklanka mocnej schłodzonej kawy (możesz użyć espresso, kawy z ekspresu lub kawy parzonej)
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego, sojowego, owsianego)
  • 1 dojrzały banan
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu

dodatkowo:

  • kostki lodu
  • bita śmietana
  • starta gorzka czekolada lub kakao

Przygotowanie:

1. Do blendera przełożyć pokrojonego na plasterki banana. Wlać kawę, mleko, syrop klonowy lub miód oraz ekstrakt waniliowy.

2. Składniki zmiksować na gładko i przelać do szklanek.

3. Uzupełnić kostkami lodu. Wierzch udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao lub startą czekoladą.

4. Podawać jako orzeźwiający napój lub na deser w upalne dni.

Zobacz galerię i poznaj inne sprawdzone przepisy na pyszne i aromatyczne kawy. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kawie.

Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa
Beszamel SE Google News
Nauczycielki życia
Maja Skoczek, 65 lat – przez życie do marzeń. Nauczycielki życia