Brownie z dyni. Mega czekoladowe ciasto dyniowe, które poprawia humor
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Brownie to idealnie słodki czekoladowy wypiek, na który przepis pochodzi z Ameryki Północnej. Przez lata powstało mnóstwo przepisów na pyszne brownie. Obecnie popularnością cieszy się rozpływające się w ustach brownie z dyni. Ten sezonowy wypiek zachwyci pod każdym względem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na brownie dyniowe.
Brownie z dyni – składniki
Aby upiec smakowite brownie z dodatkiem puree dyniowego, wystarczy kilka prostych składników. Są łatwo dostępne przez cały rok, więc to pyszne ciasto czekoladowe można robić na każdą okazję. Najlepiej smakuje jesienią z dodatkiem dyni Hokkaido. Właśnie wtedy sezon na dynię jest w pełni, a dorodne okazy piętrzą się na bazarowych straganach. Ciasto można piec przez cały rok, ponieważ do brownie można wykorzystać mrożoną dynię.
Co więc należy przygotować, aby upiec doskonałe brownie z dyni? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- puree z pieczonej dyni Hokkaido
- mąka pszenna z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- cukier
- mleko
- olej
- kakao
- gorzka czekolada
Jak zrobić brownie z dyni?
Przepis na to pyszne brownie z dyni o czekoladowym aromacie nie jest skomplikowany. Pyszne amerykańskie ciasto robi się łatwo i w miarę szybko. Pierwszym krokiem jest upieczenie dyni. Następnie należy ją zmiksować na gładkie puree. Dodaje się je do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą oraz cukrem, kakao i startą na tarce czekoladą. Wlewa się też mleko i olej. Do ciasta można użyć mleka roślinnego. Z tym dodatkiem powstanie wegańskie dyniowe brownie. Składniki należy dokładnie wymieszać, aż się połączą i powstanie gładkie ciasto. Zbyt gęste można rozrzedzić, dodając 3 łyżki mleka. Wierzch posypuje się startą czekoladą. Ciasto przelewa się do formy i piecze przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu należy je ostudzić, a przed podaniem pokroić na porcje.
Kiedy podawać brownie z dyni?
Przepis na smakowite brownie dyniowe sprawdzi się jesienią. Dzięki temu, że poza sezonem można wykorzystać mrożoną dynię, ciasto można robić przez cały rok. Brownie z dynią to propozycja na pyszny i oryginalny deser. Każdy kto spróbuje tego czekoladowego ciasta, będzie zachwycony i zaskoczony. Brownie dyniowe jest pysznym i zdrowym zamiennikiem gotowych słodkich przekąsek ze sklepu i zastąpi drożdżówki. Można zabrać je ze sobą na wynos i zjeść w pracy w towarzystwie kawy lub herbaty. Brownie z dyni na pewno znajdzie wiernych fanów wśród najmłodszych.
SKŁADNIKI
- 450 g dyni Hokkaido
- 130 g mąki pszennej
- 100 g startej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną w plastry dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu zbledować na gładko.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Dodać puree dyniowe i 2/3 startej na tarce czekolady. Wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, wlać 3 łyżki mleka.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać pozostałą startą czekoladą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i pokroić na porcje.
- Podawać na deser.