Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Twarożek jest bardzo pożywny. Dodatek czarnuszki jest wskazany w szczególności u osób otyłych borykających się z insulinoopornością, gdyż zmniejsza poposiłkowe wyrzuty insuliny oraz oporność tkanek, w związku z czym zrzucanie kilogramów jest łatwiejsze.
Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g półtłustego twarogu
- 2–3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 rzodkiewki
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka nasion czarnuszki
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk
- 2 kromki chleba żytniego razowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać ze startą rzodkiewką, czarnuszką, posiekanym koperkiem i jogurtem naturalnym.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać na kromkach pieczywa.