Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

2021-03-29
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Autor: Shutterstock Ten przepis polecają specjalistki z poradni dietetycznej Dietosfera w Warszawie!
łatwy
15 min
4

Twarożek jest bardzo pożywny. Dodatek czarnuszki jest wskazany w szczególności u osób otyłych borykających się z insulinoopornością, gdyż zmniejsza poposiłkowe wyrzuty insuliny oraz oporność tkanek, w związku z czym zrzucanie kilogramów jest łatwiejsze.

 

Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g półtłustego twarogu
  • 2–3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 rzodkiewki
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka nasion czarnuszki
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk
  • 2 kromki chleba żytniego razowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać ze startą rzodkiewką, czarnuszką, posiekanym koperkiem i jogurtem naturalnym.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać na kromkach pieczywa.