Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

2020-05-07
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Autor: Shutterstock Ten przepis polecają specjalistki z poradni dietetycznej Dietosfera w Warszawie!
łatwy
15 min
4

Twarożek jest bardzo pożywny. Dodatek czarnuszki jest wskazany w szczególności u osób otyłych borykających się z insulinoopornością, gdyż zmniejsza poposiłkowe wyrzuty insuliny oraz oporność tkanek, w związku z czym zrzucanie kilogramów jest łatwiejsze.

 

Składniki

100 g półtłustego twarogu

2–3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 rzodkiewki

łyżka posiekanego koperku

łyżeczka nasion czarnuszki

sól, pieprz, majeranek, lubczyk

2 kromki chleba żytniego razowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać ze startą rzodkiewką, czarnuszką, posiekanym koperkiem i jogurtem naturalnym.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać na kromkach pieczywa.

Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska