Na odporność i dobry nastrój. Czym jest złote mleko i jak je zrobić?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W medycynie ajurwedyjskiej złote mleko stosuje się na wiele schorzeń. Jego właściwości warto docenić szczególnie w okresach przejściowych między porami roku, kiedy nietrudno o infekcje i przeziębienia. Złote mleko działa rozgrzewająco na organizm, wspiera układ odpornościowy, trawienny i poprawia nastrój. Jak przygotować złote mleko? Oto sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe złote mleko.
Jakie przyprawy dodać do złotego mleka?
- miód - lipowy lub akacjowy, dodaje energii i wspiera walkę z infekcjami
- imbir - ma działanie silnie rozgrzewające
- cynamon - wykazuje działanie antyseptyczne
- goździki - działają przeciwbólowo
- kardamon - pobudza apetyt, reguluje trawienie
- czarny pieprz - wspomaga działanie kurkumy
- chilli - ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe
- gałka muszkatołowa - działa rozkurczowo i uspokajająco
Na co pomaga złote mleko?
Złote mleko to napój, który przygotowuje się na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego. To tradycyjny ajurwedyjski napój o wielu korzyściach dla zdrowia. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom ma wyjątkowe działanie, które wspiera prawidłową pracę całego organizmu.
Dlaczego warto pić złote mleko?
- Działanie przeciwzapalne – kurkumina, aktywny związek w kurkumie, ma silne właściwości przeciwzapalne. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
- Wsparcie układu odpornościowego – kurkuma, imbir i cynamon, często dodawane do złotego mleka, są bogate w przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Poprawa trawienia – imbir i kurkuma wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia i nudności oraz poprawiają pracę jelit.
- Właściwości przeciwbólowe – złote mleko pomaga w łagodzeniu bólu stawów, mięśni i bólu głowy.
- Wsparcie dla serca – kurkumina obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób serca.
- Właściwości antyoksydacyjne – składniki złotego mleka są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Poprawa nastroju i funkcji mózgu – kurkumina ma działanie neuroprotekcyjne i poprawiać pamięć oraz koncentrację.
- Poprawa jakości snu – złote mleko pite przed snem działa relaksująco i uspokajająco, ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.
Jak się robi złote mleko?
Przepis na domowe złote mleko jest łatwy i szybki. Mleko należy zagotować, a następnie wymieszać z pastą z kurkumy i masłem klarowanym. Te ostatni składnik można zastąpić olejem migdałowym lub innym roślinnym. Następnie dodaje się przyprawy. Wystarczy większa szczypta każdej z nich, aby złote mleko miało prozdrowotne działanie i pysznie smakowało.
Jeżeli macie więcej czasu, złote mleko możecie przygotować inną metodą. Najpierw należy uprażyć przyprawy, a następnie wymieszać je z olejem i pastą z kurkumy. Na koniec wlewa się mleko lub napój roślinny i gotuje.
Złote mleko można dosłodzić miodem. Ważne jest, aby nie dodawać go do gorącego mleka, ponieważ straci swoje cenne właściwości. Jeśli mleko ma mieć działanie rozgrzewające i przeciw przeziębieniowe, warto dodać do niego świeży starty imbir. Unikajmy dodawania oleju kokosowego, ponieważ wychładza organizm.
SKŁADNIKI
- Pasta z kurkumy:
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki mielonej kurkumy
- Złote mleko:
- 2 szklanki mleka (świeże, niepasteryzowane mleko krowie, mleko kozie, mleko migdałowe)
- 2 łyżeczki pasty z kurkumy
- 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju migdałowego
- miód
- przyprawy:
- imbir, cynamon, goździki, kardamon, czarny pieprz, chili, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować pastę z kurkumy. Do gotującej się wody dodać mieloną kurkumę. Gotować na bardzo małym ogniu minimum 7 minut, cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby dosypać kurkumę (jeśli będzie zbyt płynna) lub dolać wodę (jeśli będzie za gęsta).
- Gotową pastę przełożyć do szklanego pojemniczka lub słoika. Zamknąć i przechowywać w lodówce do 21 dni.
- Mleko przelać do rondelka i zagotować.
- Rondelek zestawić z ognia i dodać masło klarowane lub olej migdałowy oraz po jednej szczypcie przypraw. Dokładnie wymieszać.
- Kiedy mleko lekko ostygnie, dodać miód. Wymieszać.
- Przelać do szklanek i podawać od razu.