Na odporność i dobry nastrój. Czym jest złote mleko i jak je zrobić?

złote mleko
Autor: Rui Elena/ Shutterstock Złote mleko to idealny napój na jesień i zimę. Rozgrzewa i wspiera odporność.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W medycynie ajurwedyjskiej złote mleko stosuje się na wiele schorzeń. Jego właściwości warto docenić szczególnie w okresach przejściowych między porami roku, kiedy nietrudno o infekcje i przeziębienia. Złote mleko działa rozgrzewająco na organizm, wspiera układ odpornościowy, trawienny i poprawia nastrój. Jak przygotować złote mleko? Oto sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe złote mleko.

Jakie przyprawy dodać do złotego mleka?

  • miód - lipowy lub akacjowy, dodaje energii i wspiera walkę z infekcjami
  • imbir - ma działanie silnie rozgrzewające
  • cynamon - wykazuje działanie antyseptyczne
  • goździki - działają przeciwbólowo 
  • kardamon - pobudza apetyt, reguluje trawienie
  • czarny pieprz - wspomaga działanie kurkumy
  • chilli - ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe
  • gałka muszkatołowa - działa rozkurczowo i uspokajająco

Na co pomaga złote mleko?

Złote mleko to napój, który przygotowuje się na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego. To tradycyjny ajurwedyjski napój o wielu korzyściach dla zdrowia. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom ma wyjątkowe działanie, które wspiera prawidłową pracę całego organizmu.

Dlaczego warto pić złote mleko?

  • Działanie przeciwzapalne – kurkumina, aktywny związek w kurkumie, ma silne właściwości przeciwzapalne. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
  • Wsparcie układu odpornościowego – kurkuma, imbir i cynamon, często dodawane do złotego mleka, są bogate w przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Poprawa trawienia – imbir i kurkuma wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia i nudności oraz poprawiają pracę jelit.
  • Właściwości przeciwbólowe – złote mleko pomaga w łagodzeniu bólu stawów, mięśni i bólu głowy.
  • Wsparcie dla serca – kurkumina obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Właściwości antyoksydacyjne – składniki złotego mleka są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
  • Poprawa nastroju i funkcji mózgu – kurkumina ma działanie neuroprotekcyjne i poprawiać pamięć oraz koncentrację.
  • Poprawa jakości snu – złote mleko pite przed snem działa relaksująco i uspokajająco, ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.

Jak się robi złote mleko?

Przepis na domowe złote mleko jest łatwy i szybki. Mleko należy zagotować, a następnie wymieszać z pastą z kurkumy i masłem klarowanym. Te ostatni składnik można zastąpić olejem migdałowym lub innym roślinnym. Następnie dodaje się przyprawy. Wystarczy większa szczypta każdej z nich, aby złote mleko miało prozdrowotne działanie i pysznie smakowało.

Jeżeli macie więcej czasu, złote mleko możecie przygotować inną metodą. Najpierw należy uprażyć przyprawy, a następnie wymieszać je z olejem i pastą z kurkumy. Na koniec wlewa się mleko lub napój roślinny i gotuje.

Złote mleko można dosłodzić miodem. Ważne jest, aby nie dodawać go do gorącego mleka, ponieważ straci swoje cenne właściwości. Jeśli mleko ma mieć działanie rozgrzewające i przeciw przeziębieniowe, warto dodać do niego świeży starty imbir. Unikajmy dodawania oleju kokosowego, ponieważ wychładza organizm.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować pastę z kurkumy. Do gotującej się wody dodać mieloną kurkumę. Gotować na bardzo małym ogniu minimum 7 minut, cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby dosypać kurkumę (jeśli będzie zbyt płynna) lub dolać wodę (jeśli będzie za gęsta).
  • Gotową pastę przełożyć do szklanego pojemniczka lub słoika. Zamknąć i przechowywać w lodówce do 21 dni.
  • Mleko przelać do rondelka i zagotować. 
  • Rondelek zestawić z ognia i dodać masło klarowane lub olej migdałowy oraz po jednej szczypcie przypraw. Dokładnie wymieszać. 
  • Kiedy mleko lekko ostygnie, dodać miód. Wymieszać. 
  • Przelać do szklanek i podawać od razu. 
Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?
SzU