4 przepisy na domowy chleb - pszenny, graham, razowy i bezglutenowy [WIDEO]

2018-09-26 14:01 Beata Prasałek
Przepisy na chleb domowy
Autor: thinkstockphotos.com Chleb wypiekany w domu smakuje i pachnie lepiej niż ten kupowany w sklepie.

Proponujemy 4 przepisy na domowy chleb. Wartość odżywcza pieczywa zależy m. in. od naturalnych dodatków. Drożdże są dobrym źródłem witamin z grupy B, a mleko lub serwatka podnoszą zawartość wapnia. Żywieniowcy przychylnie wypowiadają się na temat dokładania do pieczywa całych ziaren zbóż, kukurydzy, słonecznika czy soi. Ich zdaniem taki chleb, zwłaszcza ciemny, powinien zajmować najważniejsze miejsce na naszych stołach.

Bułeczki maślane przepis

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej,

szklanka mleka,

1/3 szklanki cukru,

2 jaja,

4 łyżki masła,

3 dag drożdży,

szczypta soli.

Do posmarowania bułeczek: 1 całe jajo, 3 łyżki mleka

Zrób zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z połową szklanki letniego mleka i postaw w cieple, by wyrósł.

Jaja ubij z resztą cukru.

Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, ubite z cukrem jaja, stopione masło i sól. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, znowu krótko je wyrób.

Potem odrywaj ciasto po kawałku i formuj bułeczki o średnicy około 6 cm. Ułóż je na natłuszczonej blasze, posmaruj z wierzchu jajem rozbitym z mlekiem. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Chleb Graham

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej,

2,5 szklanki mąki pszennej razowej,

2 szklanki mleka,

4 dag drożdży,

pół szklanki oleju roślinnego do pieczenia,

łyżeczka soli

Przygotuj zaczyn: zmieszaj dokładnie oba rodzaje mąki. Wkrusz drożdże, wlej szklankę letniego mleka i dobrze wszystko wymieszaj. Oprósz rozczyn mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrósł.

Gdy rozczyn zacznie pękać, dodaj pozostałe letnie mleko, olej i sól. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza. Na około 30 minut odstaw do wyrośnięcia.

Potem połóż ciasto na posypanej mąką stolnicy i uformuj z niego bochenek. Niech w cieple poleży jeszcze 20-25 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do niego oprószony mąką bochenek i piecz około 45 minut.

Razowiec

Składniki:

90 dag mąki pszennej,

30 dag mąki żytniej,

16 łyżek mąki pszennej razowej,

2 łyżki otrąb pszennych,

ćwierć łyżeczki soli,

łyżka oleju

Zrób zaczyn: 8 łyżek mąki pszennej razowej wymieszaj z 6 łyżkami wody, przykryj papierem ponakłuwanym widelcem i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Dwa razy w ciągu doby wymieszaj zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodaj 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i przez noc trzymaj w cieple.

Wymieszaj mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wsyp do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj całość, dolewając po trochu 2 szklanki letniej wody.

Zawiń ciasto w wilgotną ściereczkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny.

Następnie znowu powyrabiaj ciasto i przełóż je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy. Po wierzchu posyp chleb otrębami i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez godzinę.

Chleb bezglutenowy

Składniki:

40 g świeżych drożdży,

1 łyżeczka cukru,

1 szklanka wody lub mleka,

240 g mąki kukurydzianej,

30 g mąki sojowej,

1 łyżka odżywki dla dzieci Humana,

pół łyżeczki soli

Zrób zaczyn: szklankę mleka lub wody wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce.

Wymieszaj resztę składników, a gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodawaj je stopniowo. Drewniana łyżką wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Posmaruj formę tłuszczem i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Włóż je do piekarnika.

Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez 25 minut.

Pod koniec pieczenia możesz lekko posmarować ciasto po wierzchu mlekiem lub wodą.

Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego trwałość

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE