Orkiszowe bułeczki z czarnuszką i kminkiem dla alergików

2021-03-31
Orkiszowe bułki z czarnuszką
Autor: Shutterstock Orkiszowe bułki są znakomitą alternatywą dla pieczywa z innych rodzajów pszenicy.
średni
120 min
4

Orkiszowe bułeczki to doskonała propozycja dla małych alergików, ale nie tylko. Nie zawierają mleka krowiego, ani pszenicy modyfikowanej. Partię bułek można podzielić na każdy dzień tygodnia i zamrozić. Po rozmrożeniu są naturalnie puszyste i świeże jeszcze przez kilka godzin.

SKŁADNIKI

  • pół kg mąki orkiszowej (typ 700)
  • 7 g drożdży instant
  • szklanka przegotowanej wody
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • kminek
  • czarnuszka
  • 1 jajo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko lekko podgrzej, zmieszaj z oliwą, cukrem i solą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową, wylej go na mąkę wymieszaną z drożdżami i zagniataj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  • Uformuj z niego kulę i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po co najmniej 60 minutach wyjmij ciasto, uformuj z niego 10 okrągłych bułeczek i odstaw na kolejne 30 minut, żeby wyrosły.
  • Po tym czasie posmaruj każdą z bułeczek rozmąconym jajkiem i posyp ziołami: czarnuszką lub kminkiem.
  • Bułeczki piecz około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 st. z włączoną funkcją termoobiegu.