Czarnuszka w kuchni: do czego stosujemy nasiona czarnuszki?

Czarnuszka w kuchni: do czego stosujemy nasiona czarnuszki?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nasiona czarnuszki znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sera, pieczywa czy wytrawnych rożków z ciasta francuskiego

Czarnuszka to przyprawa, która podobno leczy wszystko oprócz śmierci, jak mawiali Egipcjanie. Te czarne, niepozorne nasionka mają wiele właściwości leczniczych, jednak nieczęsto są wykorzystywane w naszej kuchni - po prostu wiele osób nie wie, do czego można dodać specyficznie smakującą czarnuszkę. Rozwiewamy więc wątpliwości!

Zastosowanie czarnuszki w kuchni

Czarnuszka najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa, serów - zwłaszcza sera korycińskiego, jako składnik wina, przetworów warzywnych i potraw mięsnych.  

Nasiona czarnuszki w połączeniu z miodem tworzą smaczną marynatę do grillowanego mięsa.

Prażone nasiona czarnuszki można również dodać do sałatek. Mielone - często są stosowane jako zamiennik pieprzu dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka, ze względu na swoje właściwości lecznicze, wykorzystywana jest bardzo często w ziołolecznictwie. Czarnuszka przede wszystkim:

  • ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne

  • działa moczopędnie i rozkurczowo

  • wspomaga leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry (nalewka z czarnuszki do przemywania twarzy)

  • eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia

  • wzmacnia organizm, przeciwdziałając alergiom (napar z czarnuszki)

  • ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela (napar z czarnuszki)

  • wspomaga leczenie zapalenia zatok i kataru (krople do nosa)

  • obniża poziom cholesterolu

Przygotowany z czarnuszki olej reguluje pracę organizmu - zawiera olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze i poprawiające samopoczucie, jest też bogaty w witaminy oraz składniki mineralne poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci. Olej z czarnuszki zawiera duże ilości witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Artykuły z tej kategorii