Przetwory z warzyw

Domowe przetwory stanowią najlepszy sposób na to, by wiosenne, letnie i jesienne smaki uchwycić na dłużej. Warzywa można marynować, kisić, robić z nich sałatki, przeciery, sosy - właściwie co tylko wyobraźnia kulinarna podsunie. Kluczem do udanych przetworów z warzyw jest dobry, sprawdzony przepis.

Przetwory z warzyw

Przetwory z warzyw wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę z cebulowym musem Magdy Gessler zawojuje wielkanocny stół! Biała kiełbasa podawana z konfiturą z cebuli jest wyjątkowo smaczna i zachwyca aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc według oryginalnej receptury Magdy Gessler. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe  i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest  drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszna kalarepa pasteryzowana z kwaskiem cytrynowym

Pyszna kalarepa pasteryzowana z kwaskiem cytrynowym

Kalarepka pasteryzowana z dodatkiem kwasku cytrynowego jest smaczna i odświeżająca. Znakomicie pasuje jako dodatek do dań mięsnych. Można jej również użyć do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Słodki dżem z dyni to pyszna odrobina letniego słońca zamknięta w słoiku. Taki dżem jest stosunkowo tani i świetnie smakuje. Do tego dyniowy dżem jest zdrowy, bo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów niezbędnych naszemu organizmowi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Syrop z czerwonego buraka na kaszel według Moniki Goździalskiej

Syrop z czerwonego buraka na kaszel według Moniki Goździalskiej

Syrop z czerwonego buraka na kaszel to według Moniki Goździalskiej lepsze rozwiązanie od faszerowania się chemią. „Zdrowych nawyków żywieniowych nauczyła mnie babcia Helena. Jak byłam małą dziewczynką, uświadomiła mi, jak ważna jest natura i stosowanie naturalnych składników. Na przeziębienie skuteczniejsze są ziołowe napary i syropy własnej roboty” - pisze Moniak Goździalska w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Warto mieć przygotowany w zanadrzu taki mus dyniowy. Przygotowanie z niego placków czy ciasta zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Jest bardzo smaczny i gotowy do użytku natychmiast. Podpowiadamy, jak zrobić dynię do ciasta i placków w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to  doskonały dodatek do mięs, sprawdzi się tez jako samodzielne danie. Można do niej dodać także czosnek  i więcej przypraw - wtedy  wystarczy  tylko otworzyć słoik, podgrzać jego zawartość i na przykład posypać ją tartym serem - ciepła kolacja gotowa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 28