Pikle z dyni na ostro - z papryczkami pepperoni [przepis]

2020-08-31
Pikle  z dyni na ostro
Autor: Shutterstock Jesienną obfitość dyni warto wykorzystać, przygotowując z niej przetwory
średni
25 min
4

Sezon na dynię rozpoczyna się z końcem lata. Choć z dyni powstają pyszne ciasta, przekąski i dania obiadowe, warto ją również zakonserwować na zimę. Pikle z dyni w kwaśnej zalewie z dodatkiem papryczek pepperoni przydadzą się podczas chłodnych miesięcy. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

miąższ z 1 dyni

ocet jabłkowy

woda (1 część wody na 2 części octu)

2 płaskie łyżeczki soli na każdy litr zalewy

300 g papryczek pepperoni

opcjonalnie: 5 goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Paprykę dzielimy na pół, oczyszczamy z pestek, dziurawimy widelcem albo wykałaczką. Dynię kroimy w dużą kostkę.

Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, goździkami i solą doprowadzamy do wrzenia.

Do wrzącego octu dorzucamy strąki papryki, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia (najlepiej przy otwartym oknie, bo ocet silnie paruje).

Do wyparzonych albo wysterylizowanych w mikrofalówce słoików przekładamy warzywa, ciasno układając.

Wolne miejsca wypełniamy zalewą. Słoiki zostawiamy otwarte aż do wystygnięcia.

Gdy zawartość się wystudzi, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na miesiąc.