Pikle z dyni na ostro - z papryczkami pepperoni [przepis]

2021-03-29
Pikle  z dyni na ostro
Autor: Shutterstock Jesienną obfitość dyni warto wykorzystać, przygotowując z niej przetwory
średni
25 min
4

Sezon na dynię rozpoczyna się z końcem lata. Choć z dyni powstają pyszne ciasta, przekąski i dania obiadowe, warto ją również zakonserwować na zimę. Pikle z dyni w kwaśnej zalewie z dodatkiem papryczek pepperoni przydadzą się podczas chłodnych miesięcy. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • miąższ z 1 dyni
  • ocet jabłkowy
  • woda (1 część wody na 2 części octu)
  • 2 płaskie łyżeczki soli na każdy litr zalewy
  • 300 g papryczek pepperoni
  • opcjonalnie: 5 goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę dzielimy na pół, oczyszczamy z pestek, dziurawimy widelcem albo wykałaczką. Dynię kroimy w dużą kostkę.
  • Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, goździkami i solą doprowadzamy do wrzenia.
  • Do wrzącego octu dorzucamy strąki papryki, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia (najlepiej przy otwartym oknie, bo ocet silnie paruje).
  • Do wyparzonych albo wysterylizowanych w mikrofalówce słoików przekładamy warzywa, ciasno układając.
  • Wolne miejsca wypełniamy zalewą. Słoiki zostawiamy otwarte aż do wystygnięcia.
  • Gdy zawartość się wystudzi, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na miesiąc.