Pikle z dyni na ostro - z papryczkami pepperoni [przepis]
2021-03-29
średni
25 min
4
Sezon na dynię rozpoczyna się z końcem lata. Choć z dyni powstają pyszne ciasta, przekąski i dania obiadowe, warto ją również zakonserwować na zimę. Pikle z dyni w kwaśnej zalewie z dodatkiem papryczek pepperoni przydadzą się podczas chłodnych miesięcy. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- miąższ z 1 dyni
- ocet jabłkowy
- woda (1 część wody na 2 części octu)
- 2 płaskie łyżeczki soli na każdy litr zalewy
- 300 g papryczek pepperoni
- opcjonalnie: 5 goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę dzielimy na pół, oczyszczamy z pestek, dziurawimy widelcem albo wykałaczką. Dynię kroimy w dużą kostkę.
- Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, goździkami i solą doprowadzamy do wrzenia.
- Do wrzącego octu dorzucamy strąki papryki, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia (najlepiej przy otwartym oknie, bo ocet silnie paruje).
- Do wyparzonych albo wysterylizowanych w mikrofalówce słoików przekładamy warzywa, ciasno układając.
- Wolne miejsca wypełniamy zalewą. Słoiki zostawiamy otwarte aż do wystygnięcia.
- Gdy zawartość się wystudzi, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na miesiąc.