Sałatka z czerwonej kapusty do słoików

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików
Autor: Shutterstock Sałatka z czerwonej kapusty do słoików jest smaczna i gotowa do jedzenia prosto ze słoika.
łatwy
40 min
4

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików to znakomity patent na pyszną sałatkę do obiadu. Gotową sałatkę można przechowywać w piwnicy czy spiżarni i mieć gotową zawsze, kiedy przyjdzie ochota na warzywną surówkę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić, umyć, osuszyć i poszatkować. Włożyć do miski, posolić i odstawić na 2 godziny.
  • Jabłka i cebule obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Przyprawić kwaskiem, cukrem i kminkiem. Wymieszać.
  • Sałatkę nakładać do słoików dość mocno ubijając, zostawić 3 cm wolnej przestrzeni pod nakrętką.
  • Sałatkę zalać wrzątkiem, aby przykryła warzywa, zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut od momentu zagotowania.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej