Sałatka z czerwonej kapusty do słoików
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików to znakomity patent na pyszną sałatkę do obiadu. Gotową sałatkę można przechowywać w piwnicy czy spiżarni i mieć gotową zawsze, kiedy przyjdzie ochota na warzywną surówkę.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1 kg jabłek
- 2-3 cebule
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kminku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić, umyć, osuszyć i poszatkować. Włożyć do miski, posolić i odstawić na 2 godziny.
- Jabłka i cebule obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Przyprawić kwaskiem, cukrem i kminkiem. Wymieszać.
- Sałatkę nakładać do słoików dość mocno ubijając, zostawić 3 cm wolnej przestrzeni pod nakrętką.
- Sałatkę zalać wrzątkiem, aby przykryła warzywa, zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut od momentu zagotowania.