Papryka w słoiku - jak zamarynować paprykę?
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Papryka jest nie tylko smaczna, ma także wspaniały kolor, który dodaje urody i smakowitości naszym daniom. Warto więc przygotować kilka słoików marynowanej papryki. Sprawdź, jak ro zrobić.
SKŁADNIKI
- 2 kg papryki
- 4-5 marchewek
- główka czosnku
- 10 łyżek oleju
- natka selera
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu 10 proc.
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.
- Następnie wlać ocet i zagotować.
- Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki.
- Liście selera drobno pokroić.
- Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.
- Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę.
- Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą.
- Na wierzch wlać łyżkę oleju.
- Gotować w słoikach 10 minut