Marynowana brukselka - przepis na brukselkę do słoików

2021-04-01
Marynowana brukselka
Autor: Shutterstock Smak świeżej brukselki zamknięty w marynacie.
łatwy
60 min
4

Marynowana brukselka przyda się na szybką jarzynkę do zimowego mięsnego obiadu lub po prostu na przekąskę. Jest aromatyczna i bardzo smaczna, a przy tym naprawdę łatwa w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg brukselki
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki octu 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę wrzucić do gorącej wody i blanszować przez 2 minuty. Zblanszowane główki układać ciasno w słoiku.
  • Z reszty składników i 2 szklanek wody zagotować marynatę. Napełnić słoiki gorącą zalewą.
  • Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować około 30 minut od zagotowania. 
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?

Więcej przepisów z BRUKSELKĄ  w roli głównej