Marynowana brukselka - przepis na brukselkę do słoików
2021-04-01
łatwy
60 min
4
Marynowana brukselka przyda się na szybką jarzynkę do zimowego mięsnego obiadu lub po prostu na przekąskę. Jest aromatyczna i bardzo smaczna, a przy tym naprawdę łatwa w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg brukselki
- 2 łyżeczki nasion kopru
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki octu 10%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę wrzucić do gorącej wody i blanszować przez 2 minuty. Zblanszowane główki układać ciasno w słoiku.
- Z reszty składników i 2 szklanek wody zagotować marynatę. Napełnić słoiki gorącą zalewą.
- Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować około 30 minut od zagotowania.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?