Ziele angielskie - do czego je stosować?

Ziele angielskie - do czego je stosować?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ziele angielskie zazwyczaj dodajemy do dań wytrawnych, warto jednak wiedzieć, że fajnie podkręca smak  niektórych słodyczy

Ziele angielskie to przede wszystkim przyprawa kojarząca się nam z marynatami, sosami i wszelkiego rodzaju zupami. Zapominamy lub nie wiemy, że ta aromatyczna przyprawa może być dodatkiem do ulubionych czekoladowych deserów czy likierów. Poznajmy inne oblicze ziela angielskiego!

Ziele angielskie znane też pod nazwą pieprzu angielskiego lub goździkowego nie pochodzi z Anglii, jak mylnie wskazuje jego nazwa, ale z Ameryki Środkowej i Meksyku.

W Polsce przyjęła się nazwa ziele angielskie, ponieważ przyprawa ta była w Anglii bardzo popularna. Ziele angielskie zawiera dużo olejków eterycznych, dzięki którym ma aromatyczny zapach i ostry, gorzki smak, dlatego świetnie nadaje się, podobnie jak goździki czy cynamon, do ciast czy napojów czekoladowych.

Ziele angielskie - zastosowanie

Ziele angielskie używamy w kuchni do:

 

  • Do zup i sosów - przyprawa nadaje im charakterystycznego smaku

  • Do marynat mięsnych - do przyprawiania wyrobów domowych - mięs pieczonych i wędlin

  • Do deserów - jest niezastąpione w pierniku, w cieście czekoladowym, a dodane do budyniu nada mu ciekawego posmaku

  • Do przetworów - marynaty do ogórków, papryki, pomidorów 

  • Do nalewek - szczególnie do ziołowych likierów

Ocena: 5