
Brukselka z parmezanem
Brukselkę albo się lubi, albo nie. Ja od zawsze należałam do osób, które na widok i zapach brukselki wolały się ulotnić. Do czasu, aż trafiłam na wersję brukselki, którą pokochałam. Niewielkie kapustki pieczone z parmezanem są po prostu pyszne. Znakomicie sprawdzają się jako przekąska, danie wege lub dodatek do obiadu. Brukselkę pieczoną z parmezanem serdecznie polecam nawet największym brukselkowym sceptykom. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselka po azjatycku
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku to soczyste i słodkie miniaturowe kapustki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą. Pyszny i zdrowy dodatek do codziennego posiłku. Takie dania kochamy! SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselki w pomidorach
Brukselki w pomidorach to danie, które smakuje jak gołąbki, ale jest niesłychanie łatwe do przygotowania i niskokaloryczne. Na dodatek - jednogarnkowe, czyli problem zmywania jest zminimalizowany. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselka duszona
Jak osiągnąć brukselkowy ideał? Dusząc to pyszne warzywo kapustne. Duszenie kondensuje wszystkie smaki w malutkich kapustkach. Wypróbuj nasz szybki przepis na pyszną jarzynkę do obiadu. Wystarczy 10 minut na patelni, aby cieszyć się doskonałym smakiem brukselki. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselka pod beszamelem
Brukselka pod beszamelem to samodzielne danie lub elegancki dodatek do pieczone mięsa. Smakuje wyśmienicie, pokochają ją nawet wrogowie warzyw. Aksamitny sos beszamelowy przygotowany według klasycznego przepisu dodaje brukselce maślanej głębi. Do brukselki zapieczonej pod beszamelem i chrupiącą skorupką żółtego sera pasuje bagietka i kieliszek białego wina. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselka marynowana
Marynowana brukselka przyda się na szybką jarzynkę do zimowego mięsnego obiadu lub po prostu na przekąskę. Jest aromatyczna i bardzo smaczna, a przy tym naprawdę łatwa w przygotowaniu. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselka z orzechami i żurawiną
Brukselka z orzechami i żurawiną pieczona w syropie klonowym zaskoczy was swoim głębokim smakiem i niezwykłą teksturą. W niczym nie przypomina znienawidzonej małej kapustki z zimowej zupy jarzynowej. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Zapiekanka z brukselki
Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu. Jednak żeby sulforafan zadziałał, brukselka musi być odpowiednio ugotowana. Najlepiej gotować brukselkę na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Wypróbuj prosty przepis na danie z brukselki - zapiekankę z ryżem, jajkami i beszamelem. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Brukselka z jabłkami i boczkiem
Pomysłowa jarzynka, która świetnie pasuje do drobiu. Zdrowa brukselka i aromatyczne jabłka. Dla chętnych okraszona podsmażonym boczkiem. Rozgrzeje i doda energii w chłodne dni. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Kapustki w szlafroczkach
Nie lubisz brukselki? Nie ważne! nie znosisz jej zapachu i konsystencji? Trudno. Mimo wszystko spróbuj tej wersji znienawidzonego warzywa. Brukselka upieczona w boczki z kropelką miodowej słodyczy smakuje znakomicie. Może to sposób by do swojej diety przemycić nieco tego jakże zdrowego warzywa. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Surówka z brukselki
Brukselkę, tak jak wszystkie kapustne, można jeść również na surowo. Szczególnie w okresie jesienno-zimowy, gdy jest sezon na brukselkę, warto częściej sięgać po to niepozorne warzywo. Brukselka na surowo jest w smaku delikatna, orzechowa, lekko piekąca. I co najważniejsza ma smak i miły zapach. SPRAWDŻ PRZEPIS!