Marynowana brukselka - przepis na brukselkę do słoików

Marynowana brukselka
Autor: Shutterstock Smak świeżej brukselki zamknięty w marynacie.
łatwy
60 min
4

Marynowana brukselka przyda się na szybką jarzynkę do zimowego mięsnego obiadu lub po prostu na przekąskę. Jest aromatyczna i bardzo smaczna, a przy tym naprawdę łatwa w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg brukselki
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki octu 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę wrzucić do gorącej wody o blanszować przez 2 min. Zblanszowane główki układać ciasno w słoiku.
  • Z reszty składników i 2 szklanek wody zagotować marynatę. Napełnić słoiki gorącą zalewą.
  • Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok 30 min.