Brukselka: jak ją przyrządzić? Pomysły na smaczne przekąski z brukselki

Brukselka: jak ją przyrządzić? Pomysły na smaczne przekąski z brukselki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brukselkę można gotować, podsmażać i piec

Brukselka pochodzenie ma – jak sama nazwa wskazuje – belgijskie. To prawdziwa bomba witaminowa (wit. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K). Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe, naskórek i skórę. Powinny ją jeść także osoby zagrożone rakiem jelita grubego oraz żołądka. Jak smacznie przyrządzić brukselkę? Oto kilka pomysłów na proste przekąski.

  • Wersja najprostsza – brukselkę gotujemy kilka minut w małej ilości osolonej wody lub lepiej na parze. Podajemy z rozpuszczonym masłem lub bułką tartą zrumienioną na maśle.

  • Odcinamy od brukselki zewnętrzne listki, większe kapustki kroimy na pół, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Tak przyrządzoną brukselkę możemy polać dressingiem.

  • Dressing do pieczonej brukselki można łatwo przyrządzić, mieszając garść żurawiny z łyżką oliwy i płatkami chilli. Drugi pomysł: dwie łyżki oliwy podgrzewamy w rondelku (nie może być gorąca!), dodajemy łyżkę miodu, łyżkę octu balsamicznego. Takim sosem polewamy brukselkę i posypujemy całość prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub ziarnami słonecznika.

  • Brukselkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby przykryła „kapustki”, dodajemy dwie łyżki masła, czosnku, ile kto lubi, łyżkę majeranku. Plus sól i pieprz cayenne. Gotowe!

  • Kolejna wersja duszonej brukselki – zamiast masła dajemy śmietanę, a z przypraw sól, pieprz i dużo świeżego rozmarynu.

  • Brukselkę gotujemy w wodzie, kostce rosołowej lub wywarze. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki oliwy, podsmażamy na niej czosnek, potem dodajemy bułkę tartą – czekamy, aż się zezłoci. Wtedy dorzucamy ugotowaną brukselkę, chwilę mieszamy, by chwyciła sos. Można ją później posypać tartym parmezanem.

Polecamy proste przepisy z brukselką w roli głównej:

Brukselka pod beszamelemBrukselka zapieczona pod beszamelem

 

 

 

Brukselka z orzechami i żurawiną: sprawdzony przepisBrukselka z orzechami i żurawiną

 

 

 

 

 

Ryżowa zapiekanka z brukselkąRyżowa zapiekanka z brukselką

 

 

 

 

 

Brukselka z kurczakiem po prowansalskuBrukselka z kurczakiem po prowansalsku

 

 

 

 

 

tip dnia

Brukselka ma kontrowersyjny zapach, a niektórych odstrasza także lekka goryczka. Aby się tego pozbyć i korzystać z licznych wartości odżywczych tej małej kapustki, warto gotować ją w mleku z odrobiną cynamonu. Goryczka zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki!

Ocena: 3,1