Brukselka z orzechami i żurawiną: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Brukselka z orzechami i żurawiną pieczona w syropie klonowym zaskoczy was swoim głębokim smakiem i niezwykłą teksturą. W niczym nie przypomina znienawidzonej małej kapustki z zimowej zupy jarzynowej. Brukselka podana z prażonymi orzechami i świeżą (lub mrożoną żurawiną) jest pyszna, rozpływa się w ustach, orzechy chrupią, a cierpka żurawina podkreśla słodycz pieczonego warzywa. Tak przygotowana brukselka pasuje na ciepłą jarzynkę do obiadu, dodatek do pieczonego mięsa lub jako samodzielne danie. Wypróbujcie przepis na brukselkę z orzechami i żurawiną i cieszcie się wybornym smakiem tego wegańskiego dania.
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- sól i czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanych, podprażonych orzechów włoskich
- 2 łyżki świeżej żurawiny
- syropu klonowy do podania na końcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Brukselki przekroić na połówki i położyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W małej miseczce wymieszać olej, ocet, syrop klonowy, dwa rodzaje papryki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Kiedy wszystko połączy się w gęsty sos, oblać brukselkę w naczyniu i przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać brukselkę, aby cała pokryła się sosem. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec jeszcze 5–10 minut.
- Gorącą brukselkę obsypać żurawiną, prażonymi orzechami i podawać razem na ciepło lub na zimno jako sałatkę. Świetnie smakuje również z kaszą. Albo jako dodatek do dania głównego dla mięsożerców.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?