Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku
2022-01-26
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku to soczyste i słodkie miniaturowe kapustki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą. Pyszny i zdrowy dodatek do codziennego posiłku. Takie dania kochamy!
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki świeżej
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka pasty z ostrej papryki typu sambal olek, Sriracha lub co tam jest pod ręką
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz jeśli lubisz, ale pamiętaj, że sos sojowy jest bardzo słony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu.
- Brukselkę umyć, obciąć końce łodyżek, usunąć uszkodzone liście. Pokroić na połówki, a duże okazy nawet na ćwiartki. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Brukselkę wyłożyć na blachę. Polać oliwą.
- Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec 20-25 minut lub do momentu, gdy brukselka będzie upieczona i zrumieniona.
- W międzyczasie wymieszać sos sojowy z miodem, octem, olejem sezamowym, pastą paprykową i pozostałymi przyprawami.
- Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia przygotowaną mieszaniną polać lub posmarować za pomocą pędzla wszystkie brukselki.
- Gdy całość się zapiecze, wyjąć i od razu podawać.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?