Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku

2022-01-26
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku
Autor: Shutterstock Delikatne brukselkowe wnętrze i pyszna słodko-kwaśna skorupka na zewnątrz
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku to soczyste i słodkie miniaturowe kapustki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą. Pyszny i zdrowy dodatek do codziennego posiłku. Takie dania kochamy!

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki świeżej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty z ostrej papryki typu sambal olek, Sriracha lub co tam jest pod ręką
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz jeśli lubisz, ale pamiętaj, że sos sojowy jest bardzo słony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu.
  • Brukselkę umyć, obciąć końce łodyżek, usunąć uszkodzone liście. Pokroić na połówki, a duże okazy nawet na ćwiartki. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Brukselkę wyłożyć na blachę. Polać oliwą.
  • Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec 20-25 minut lub do momentu, gdy brukselka będzie upieczona i zrumieniona.
  • W międzyczasie wymieszać sos sojowy z miodem, octem, olejem sezamowym, pastą paprykową i pozostałymi przyprawami.
  • Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia przygotowaną mieszaniną polać lub posmarować za pomocą pędzla wszystkie brukselki.
  • Gdy całość się zapiecze, wyjąć i od razu podawać.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?

Czujesz niedosyt? W galerii znajdziesz jeszcze 10 znakomitych przepisów na pyszną brukselkę