Sos Sriracha: przepis na pikantny sos w słoikach
Sos Sriracha to tajski pikantny sos z przetartych papryczek chilli z dodatkiem czosnku, cukru i octu. Nazwa sosu pochodzi od nazwy miejscowości Sri Racha w Tajlandii. Sos jest bardzo popularny w Tajlandii, o czym przekonali się turyści odwiedzający ten egzotyczny kraj. Jednak żeby delektować się ostrym sosem Sriracha, nie trzeba jechać do Tajlandii. W sezonie na paprykę można przygotować samemu sos i przechować go w słoikach. Sos Sriracha jest błyskawiczny w przygotowaniu.
Krojąc ostrą paprykę należy zachować ostrożność. Kroić w rękawiczkach i dobrze umyć wszystkie narzędzia, jakie miały kontakt z papryką. Unikać kontaktu z oczami i drogami oddechowymi. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna, nie jest toksyczna, ale wysoko drażniąca.
SKŁADNIKI
- 1,5 słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 7 papryczek chilli
- 7 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
- 4 łyżki miodu
- 50ml octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do malaksera wrzucić papryki i czosnek, cukier, ocet, przecier pomidorowy i olej sezamowy, zmiksować.
- Zmiksowany sos wlać do rondla, doprawić solą, zamieszać i zagotować.
- Gotować ok. 15-20 minut na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
- Gorący sos przelać do wyparzonego słoika, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Na słoik nalepić naklejkę z opisem i datą.