Sos Sriracha: przepis na pikantny sos w słoikach

2021-03-29
Sos Sriracha: przepis na pikantny sos w słoikach
Autor: thinkstockphotos.com Sos Sriracha to nieodzowny pikantny dodatek w kuchni tajskiej, podawany do pieczonych i grillowanych mięsa i warzyw. 
łatwy
30 min
4

Sos Sriracha to tajski pikantny sos z przetartych papryczek chilli z dodatkiem czosnku, cukru i octu. Nazwa sosu pochodzi od nazwy miejscowości Sri Racha w Tajlandii. Sos jest bardzo popularny w Tajlandii, o czym przekonali się turyści odwiedzający ten egzotyczny kraj. Jednak żeby delektować się ostrym sosem Sriracha, nie trzeba jechać do Tajlandii. W sezonie na paprykę można przygotować samemu sos i przechować go w słoikach. Sos Sriracha jest błyskawiczny w przygotowaniu. 

Krojąc ostrą paprykę należy zachować ostrożność. Kroić w rękawiczkach i dobrze umyć wszystkie narzędzia, jakie miały kontakt z papryką. Unikać kontaktu z oczami i drogami oddechowymi. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna, nie jest toksyczna, ale wysoko drażniąca. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 7 papryczek chilli 
  • 7 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
  • 4 łyżki miodu
  • 50ml octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do malaksera wrzucić papryki i czosnek, cukier, ocet, przecier pomidorowy i olej sezamowy, zmiksować.
  • Zmiksowany sos wlać do rondla, doprawić solą, zamieszać i zagotować.
  • Gotować ok. 15-20 minut na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Gorący sos przelać do wyparzonego słoika, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  • Na słoik nalepić naklejkę z opisem i datą.