Jakie właściwości ma ocet balsamiczny?

2016-09-08 12:21

Tradycyjny ocet balsamiczny, ciemnobrązowy i gęsty płyn o niepowtarzalnym smaku, sprzedaje się tylko w małych buteleczkach o pojemności 100 ml. Aby go uzyskać potrzeba sporo czasu, a im jest starszy tym droższy. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego należy go używać.

jakie-wlasciwosci-ma-ocet-balsamiczny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ocet balsamiczny otrzymuje się z pozostałości po produkcji wina czyli sfermentowanych winogron oraz octu winnego.

Spis treści

  1. Jak produkuje się ocet balsamiczny?
  2. Właściwości octu balsamicznego

Jak produkuje się ocet balsamiczny?

Leżakowanie tradycyjnego octu balsamicznego waha się od 12 do ponad 25 lat. Otrzymuje się go z pozostałości po produkcji wina czyli sfermentowanych winogron oraz octu winnego. Dwa oryginalne rodzaje octu balsamicznego produkuje się we Włoszech, w regionie Emilia Romagna, a dokładniej w dwóch miastach tejże prowincji – Modenie i Reggio Emilia

Właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny stosowany jest od wieków jako doskonała przyprawa. Znany jest również jako środek poprawiający trawienie, a dzięki właściwościom hamującym apetyt w naturalny sposób wspomaga odchudzanie. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca. Zawiera także antyoksydanty, które znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na raka.

Ocet balsamiczny w kuchni

Doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych oraz warzywnych, do których do tej pory dodawaliśmy wino. Co prawda smakuje nieco inaczej, ale dzięki temu może stanowić wspaniałe odświeżenie tak dobrze znanych nam dań.