Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem

2021-02-27
Anna Szubińska
Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem
Autor: Shutterstock Kapustki w szlafroczkach to oryginalna przekąska.
łatwy
10 min
4

Nie lubisz brukselki? Nie ważne! nie znosisz jej zapachu i konsystencji? Trudno. Mimo wszystko spróbuj tej wersji znienawidzonego warzywa. Brukselka upieczona w boczki z kropelką miodowej słodyczy smakuje znakomicie. Może to sposób by do swojej diety przemycić nieco tego jakże zdrowego warzywa.

Składniki

15 cienkich plastrów bekonu

15 główek brukselki

1-2 łyżki miodu gryczanego lub syropu klonowego

pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Brukselki umyć i osuszyć.

Plastry bekony rozłożyć na dużej desce do krojenia. Każdy z nich posmarować miodem lub syropem. Przyprawić solą i pieprzem.

W każdy plasterek bekony zawinąć jedną główkę kapustki. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.

Wierzch również posmarować miodem/syropem i przyprawić.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 20-25 minut.