Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem
2022-01-26
łatwy
10 min
4
Nie lubisz brukselki? Nie ważne! nie znosisz jej zapachu i konsystencji? Trudno. Mimo wszystko spróbuj tej wersji znienawidzonego warzywa. Brukselka upieczona w boczki z kropelką miodowej słodyczy smakuje znakomicie. Może to sposób by do swojej diety przemycić nieco tego jakże zdrowego warzywa.
SKŁADNIKI
- 15 cienkich plastrów bekonu
- 15 główek brukselki
- 1-2 łyżki miodu gryczanego lub syropu klonowego
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselki umyć i osuszyć.
- Plastry bekony rozłożyć na dużej desce do krojenia. Każdy z nich posmarować miodem lub syropem. Przyprawić solą i pieprzem.
- W każdy plasterek bekony zawinąć jedną główkę kapustki. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Wierzch również posmarować miodem/syropem i przyprawić.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 20-25 minut.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?