Brukselka z jabłkami i boczkiem

2021-03-29
Brukseka z jabłkami i boczkiem
Autor: Shutterstock Ciepła kolacja lub dodatek do obiadu - brukselka z jabłkami.
łatwy
0 min
4

Pomysłowa jarzynka, która świetnie pasuje do drobiu. Zdrowa brukselka i aromatyczne jabłka. Dla chętnych okraszona podsmażonym boczkiem. Rozgrzeje i doda energii w chłodne dni.

SKŁADNIKI

  • pół kg brukselki
  • 2 winne jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 plasterków boczku
  • 1 szalotka
  • 1,5 szklanki kwaśniej śmietany
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę ugotować do miękkości.
  • Jabłka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w plastry, skropić cytryną.
  • Boczek podsmażyć z szalotką, odlać tłuszcz.
  • Wszystkie składniki przełożyć do garnka i gotować na niewielkim ogniu ok. 5 min.