Surówka z brukselki: rewelacyjny przepis na brukselkę na surowo
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brukselkę, tak jak wszystkie kapustne, można jeść również na surowo. Szczególnie w okresie jesienno-zimowy, gdy jest sezon na brukselkę, warto częściej sięgać po to niepozorne warzywo. Brukselka na surowo jest w smaku delikatna, orzechowa, lekko piekąca. I co najważniejsza ma smak i miły zapach.
SKŁADNIKI
- 700 g. brukselki – cieniutko pokrojonej lub zszatkowanej
- ok. 3 łyżki oliwy lub oleju
- ok. 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżego tymianku;
- 1/3 szklanki szczypiorku drobno posiekanego
- sól
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 55 g startego twardego suchego sera typu parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę trzeba pokroić niezwykle cienko na plasterki cieńsze niż milimetr, w przeciwnym razie warzywo będzie zbyt twarde. W sposobie krojenia tkwi sekret tej sałatki.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce sałatkowej z wyjątkiem sera.
- Doprawić, uważając na sól, gdyż ser jest słony.
- Na koniec dodać ser, ewentualnie doprawić ponownie.