Brukselka z parmezanem - patent na pyszną pieczoną kapustę brukselską

Brukselka z parmezanem
Autor: Shutterstock Brukselka z parmezanem smakuje nawet tym, którzy nie lubią brukselki.
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Brukselkę albo się lubi, albo nie. Ja od zawsze należałam do osób, które na widok i zapach brukselki wolały się ulotnić. Do czasu, aż trafiłam na wersję brukselki, którą pokochałam. Niewielkie kapustki pieczone z parmezanem są po prostu pyszne. Znakomicie sprawdzają się jako przekąska, danie wege lub dodatek do obiadu. Brukselkę pieczoną z parmezanem serdecznie polecam nawet największym brukselkowym sceptykom.

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki
  • 2-3 łyżki mielonego parmezanu
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 30 g mocno schłodzonego masła
  • sól i pieprz
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W niedużym garnku zagotować 5 szklanek wody, osolić i dodać mleko. 
  • Do wrzątku wrzucić brukselki i blanszować je 5-7 minut, aż będą na wpół miękkie.
  • Brukselki dokładnie odcedzić i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • Kapustki oprószyć solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
  • Wierzch posypać obficie parmezanem i tartym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-12 minut.

Brukselka z parmezanem - najlepsza z wyrazistym sosem?

Brukselkę z parmezanem można podać jako zdrową i bardzo smaczną przekąskę. Znakomicie smakuje sama, ale dla odmiany można ją skropić odrobiną soku z cytryny bądź octu balsamicznego. Świetnie pasują do niej wyraziste sosy:

Moim zdaniem świetnie sprawdzają się do niej wszelkie sosy serowe, choć wydawałoby się że już za dużo tego sera. 

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej