Brukselka z parmezanem - patent na pyszną pieczoną kapustę brukselską
2021-05-29
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Brukselkę albo się lubi, albo nie. Ja od zawsze należałam do osób, które na widok i zapach brukselki wolały się ulotnić. Do czasu, aż trafiłam na wersję brukselki, którą pokochałam. Niewielkie kapustki pieczone z parmezanem są po prostu pyszne. Znakomicie sprawdzają się jako przekąska, danie wege lub dodatek do obiadu. Brukselkę pieczoną z parmezanem serdecznie polecam nawet największym brukselkowym sceptykom.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W niedużym garnku zagotować 5 szklanek wody, osolić i dodać mleko.
- Do wrzątku wrzucić brukselki i blanszować je 5-7 minut, aż będą na wpół miękkie.
- Brukselki dokładnie odcedzić i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Kapustki oprószyć solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
- Wierzch posypać obficie parmezanem i tartym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-12 minut.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Brukselka z parmezanem - najlepsza z wyrazistym sosem
Brukselkę z parmezanem można podać jako zdrową i bardzo smaczną przekąskę. Znakomicie smakuje sama, ale dla odmiany można ją skropić odrobiną soku z cytryny bądź octu balsamicznego. Świetnie pasują do niej wyraziste sosy:
- ostra meksykańska salsa pomidorowa,
- salsa verde
- sos czosnkowy
- aromatyczne chimichurri.