Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na zieloną salsę

Salsa verde, czyli zielona salsa: jak ją zrobić, poznaj przepis
Autor: thinkstockphotos.com Zielona salsa, witaminowa bomba przygotowana ze świeżych ziół, pasuje do ryb pieczonych i gotowanych na parze.
łatwy
10 min
4

Verde, po włosku oznacza zielony. Salsa verde to sos, który znacznie lepiej smakuje, kiedy zrobimy go sami. Gęsta mieszanka posiekanych ziół i kaparów z oliwą z oliwek to idealny wręcz dodatek do grillowanych oraz pieczonych dań rybnych i mięsnych. Na dodatek to witaminowa bomba, która szczególnie przyda się nam wiosną.

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1/3 szklanki posiekanej bazylii
  • 1/3 szklanki kaparów, odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki lub miksera i mieszamy. W 10 minut mamy gotowy sos!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Edyta Folwarska
więcej