Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na zieloną salsę
2021-11-22
łatwy
10 min
4
Verde, po włosku oznacza zielony. Salsa verde to sos, który znacznie lepiej smakuje, kiedy zrobimy go sami. Gęsta mieszanka posiekanych ziół i kaparów z oliwą z oliwek to idealny wręcz dodatek do grillowanych oraz pieczonych dań rybnych i mięsnych. Na dodatek to witaminowa bomba, która szczególnie przyda się nam wiosną.
SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1/3 szklanki posiekanej bazylii
- 1/3 szklanki kaparów, odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki lub miksera i mieszamy. W 10 minut mamy gotowy sos!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw