Idealna brukselka duszona: szybki przepis na pyszną jarzynę do obiadu

2021-03-29
Idealna brukselka duszona: szybki przepis na pyszną jarzynę
Autor: Shutterstock Brukselka duszona lub pieczona jest najlepsza
łatwy
10 min
4

Jak osiągnąć brukselkowy ideał? Dusząc to pyszne warzywo kapustne. Duszenie kondensuje wszystkie smaki w malutkich kapustkach. Wypróbuj nasz szybki przepis na pyszną jarzynkę do obiadu. Wystarczy 10 minut na patelni, aby cieszyć się doskonałym smakiem brukselki. 

SKŁADNIKI

  • 300 g świeżej brukselki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • pieprz do smaku, świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę przebrać, odciąć niewielki plasterek łodygi, oczyścić z uszkodzonych i zwiędniętych pierwszych liści. Przeciąć na pół.
  • Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć brukselki przecięciem do dołu. 
  • Smażyć brukselkę do zrumienienia, czyli około 4-6 minut.
  • Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
  • Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić, aż około 5 minut. 
  • Gotową brukselkę podawać jako jarzynę na ciepło. 
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?