Idealna brukselka duszona: szybki przepis na pyszną jarzynę do obiadu
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Jak osiągnąć brukselkowy ideał? Dusząc to pyszne warzywo kapustne. Duszenie kondensuje wszystkie smaki w malutkich kapustkach. Wypróbuj nasz szybki przepis na pyszną jarzynkę do obiadu. Wystarczy 10 minut na patelni, aby cieszyć się doskonałym smakiem brukselki.
SKŁADNIKI
- 300 g świeżej brukselki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- pieprz do smaku, świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę przebrać, odciąć niewielki plasterek łodygi, oczyścić z uszkodzonych i zwiędniętych pierwszych liści. Przeciąć na pół.
- Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć brukselki przecięciem do dołu.
- Smażyć brukselkę do zrumienienia, czyli około 4-6 minut.
- Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
- Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić, aż około 5 minut.
- Gotową brukselkę podawać jako jarzynę na ciepło.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?