Brukselka: przepis na zapiekankę z brukselki

Agnieszka Leciejewska, dietetyk
Zapiekanka z brukselki
Autor: thinkstockphotos.com Smak brukselki niekoniecznie Cię przekonuje? Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę, a szybko zmienisz zdanie
średni
40 min
4

Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu. Jednak żeby sulforafan zadziałał, brukselka musi być odpowiednio ugotowana. Najlepiej gotować brukselkę na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Wypróbuj prosty przepis na danie z brukselki - zapiekankę z ryżem, jajkami i beszamelem.

SKŁADNIKI

  • 10 średnich brukselek
  • 2 łyżki ryżu
  • łyżeczka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • szklanka chudego mleka
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę oczyść, zalej wrzątkiem i ugotuj na chrupko (albo ugotuj na parze). Ryż ugotuj na sypko i odcedź.
  • Przygotuj beszamel: rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką i zasmażaj, nie rumieniąc. Powoli wlewaj zimne mleko i ciągle mieszając, zagotuj.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, nałóż brukselki, ryż i pokrojone cząstki jajka. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem i zapiecz w gorącym piekarniku.
Agnieszka Leciejewska, dietetyk