Brukselka: przepis na zapiekankę z brukselki
2021-03-29
średni
40 min
4
Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu. Jednak żeby sulforafan zadziałał, brukselka musi być odpowiednio ugotowana. Najlepiej gotować brukselkę na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Wypróbuj prosty przepis na danie z brukselki - zapiekankę z ryżem, jajkami i beszamelem.
SKŁADNIKI
- 10 średnich brukselek
- 2 łyżki ryżu
- łyżeczka masła
- 1,5 łyżki mąki
- szklanka chudego mleka
- 2 jaja ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę oczyść, zalej wrzątkiem i ugotuj na chrupko (albo ugotuj na parze). Ryż ugotuj na sypko i odcedź.
- Przygotuj beszamel: rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką i zasmażaj, nie rumieniąc. Powoli wlewaj zimne mleko i ciągle mieszając, zagotuj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, nałóż brukselki, ryż i pokrojone cząstki jajka. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem i zapiecz w gorącym piekarniku.