Brukselki w pomidorach: w smaku jak gołąbki, do zrobienia w 20 minut!
2021-04-13
łatwy
30 min
2
Brukselki w pomidorach to danie, które smakuje jak gołąbki, ale jest niesłychanie łatwe do przygotowania i niskokaloryczne. Na dodatek - jednogarnkowe, czyli problem zmywania jest zminimalizowany.
SKŁADNIKI
- 80 g ryżu brązowego lub parboiled
- 200 g przecieru pomidorowego
- 200 g brukselek
- 150 g zmielonego mięsa kurczaka
- pół cebuli
- łyżeczka oliwy
- pół szklanki bulionu
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na nłyżeczce oliwy, ciągle mieszając.
- Dodaj zmielone mięso z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i podsmaż.
- Dodaj przekrojone na pół brukselki, suchy ryż i zalej wszystko przecierem pomidorowym oraz bulionem i wodą. Dopraw tymiankiem.
- Duś, aż ryż zmięknie – jeżeli używasz białego ryżu wystarczy 15 minut. Jeżeli stosujesz ryż brązowy, może być to trochę dłużej. Kontroluj, czy danie się nie przypala – w razie czego dolej trochę wody.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?