Brukselki w pomidorach: w smaku jak gołąbki, do zrobienia w 20 minut!

Brukselki w pomidorach: w smaku jak gołąbki, do zrobienia w 20 minut!
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Brukselki w pomidorach to danie, które smakuje jak  gołąbki, ale jest niesłychanie łatwe do przygotowania i niskokaloryczne.  Na dodatek - jednogarnkowe, czyli problem zmywania jest zminimalizowany.

SKŁADNIKI

  • 80 g ryżu brązowego lub parboiled
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g brukselek
  • 150 g zmielonego mięsa kurczaka
  • pół cebuli
  •  łyżeczka oliwy
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na nłyżeczce oliwy, ciągle mieszając.
  • Dodaj zmielone mięso z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i podsmaż.
  • Dodaj przekrojone na pół brukselki, suchy ryż i zalej wszystko przecierem pomidorowym oraz bulionem i wodą. Dopraw tymiankiem.
  • Duś, aż ryż zmięknie – jeżeli używasz białego ryżu wystarczy 15 minut. Jeżeli stosujesz ryż brązowy, może być to trochę dłużej. Kontroluj, czy danie się nie przypala – w razie czego dolej trochę wody.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej