Brukselki w pomidorach: w smaku jak gołąbki, do zrobienia w 20 minut!

Brukselki w pomidorach: w smaku jak gołąbki, do zrobienia w 20 minut!
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Brukselki w pomidorach to danie, które smakuje jak  gołąbki, ale jest niesłychanie łatwe do przygotowania i niskokaloryczne.  Na dodatek - jednogarnkowe, czyli problem zmywania jest zminimalizowany.

Składniki

80 g ryżu brązowego lub parboiled

200 g przecieru pomidorowego

200 g brukselek

150 g zmielonego mięsa kurczaka

pół cebuli

 łyżeczka oliwy

pół szklanki bulionu

pół szklanki wody

sól, pieprz, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na nłyżeczce oliwy, ciągle mieszając.

Dodaj zmielone mięso z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i podsmaż.

Dodaj przekrojone na pół brukselki, suchy ryż i zalej wszystko przecierem pomidorowym oraz bulionem i wodą. Dopraw tymiankiem.

Duś, aż ryż zmięknie – jeżeli używasz białego ryżu wystarczy 15 minut. Jeżeli stosujesz ryż brązowy, może być to trochę dłużej. Kontroluj, czy danie się nie przypala – w razie czego dolej trochę wody.

Anna Śmiałek
Redaktor prowadząca Beszamel.pl
więcej