Ogórki z chili - sprawdzony przepis na pikantne ogórki do słoików
Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i z charakterem. Latem warto dobrze wykorzystać ogórki gruntowe, które świetnie sprawdzają się jako przetwory. Jeśli znudził ci się smak zwykłych kiszonych, konserwowych lub małosolnych, spróbuj czegoś innego. Prezentujemy sprawdzony przepis na pikantne ogórki z chilli i czosnkiem.
Jak ostre wychodzą ogórki z chili?
W przypadku dodania 3 łyżek chilli ogórki będą bardzo pikantne. Jeśli nie gustujesz w tak ostrych przekąskach, możesz dodać odrobinę mniej przyprawy.
Do czego podawać ogórki z chili?
Ogórki z chili i czosnkiem są doskonałym dodatkiem do obiadów, można je dodawać także do sałatek - zamiast zwykłych korniszonów. Pikantne ogórki smakują także świetnie jako samodzielna przekąska, a miłośnicy mocnych z pewnością trunków nie pogardzą taką aromatyczną zakąską pod wódeczkę.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w plasterki.
- Warto przygotować plasterki o grubości około centymetra, by zachować kruchość ogórków po wyjęciu ich ze słoika.
- Następnie posyp przygotowane ogórki solą i odstaw na kilka godzin.
- Zwykle po 4-6 godzinach ogórki puszczają już cały zawarty w nich sok. Należy go odlać oraz posypać chilli i drobno posiekanym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ocet wymieszaj z cukrem oraz olejem i postaw na ogniu.
- Gotującą się zalewę dodaj do ogórków i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin.
- Po tym czasie przełóż je do słoików, tak by zalewa przykryła dokładnie wszystkie plasterki.
- Tak przygotowane słoiki należy zakręcić i pasteryzować.