Papryka kiszona - jak zrobić?

2021-03-31 21:53

Na naszych stołach zazwyczaj goszczą kiszone ogórki. Te pyszne i zdrowe przetwory nie muszą być jednak jedynymi kiszonkami, które przygotowujemy. Sprawdź, jak zrobić kiszoną paprykę.

Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki?

i

Autor: Shutterstock Jaki rodzaj papryki najlepiej nadaje się do zrobienia przetworów?
łatwy
40 min
4

Kiszenie to jeden ze starych sposobów konserwowania żywności. Dawniej, gdy większość zapasów na zimę przygotowywano we własnym zakresie, kiszono wiele różnych produktów - kapustę, ogórki, ale także grzyby czy jabłka. Także dziś warto przyrządzić kilka słoików kiszonych warzyw - zwłaszcza, że kiszonki nie zawsze dostępne są w sklepach. Jednym z niedocenianych przysmaków jest kiszona papryka. Polecamy ten prosty przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg papryki (najlepiej różnokolorowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 2-3 łodygi kopru
  • łyżka ziaren kminku
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 litry wody
  • 3 łyżeczki soli
  • kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
  • garść liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)
  • kilka liści dębu (opcjonalnie)
  • kilka liści wiśni (opcjonalnie)
  • łyżka nasion gorczycy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę przecinamy, wyrzucamy pestki i ogonki, kroimy w cząstki. Wszystkie nadpsute, nadgniłe owoce odrzucamy.
  • Czosnek czyścimy z fioletowych łupin i przecinamy na połówki.
  • Duży kamionkowy garnek albo słój dokładnie myjemy, wyparzamy wrzątkiem albo wypiekamy w piekarniku.
  • Po wystygnięciu słoja, zaczynamy w nim układać paprykę, dodając przyprawy. 
  • Sól rozpuszczamy w wodzie, roztworem zalewamy paprykę tak, by nic nie wystawało ponad jej powierzchnię. Jeśli zalewy jest za mało - dolewamy wody.
  • Można przykryć talerzykiem i obciążyć kawałkiem wyparzonego kamienia (granit, bazalt itp - nie piaskowce, w których porowatej strukturze mogą ukrywać się szkodliwe bakterie). 
  • Ustawiamy w cieple i czekamy aż dojrzeje.
El Salzgurken