Papryka kiszona - jak zrobić?
2021-03-31
21:53
Na naszych stołach zazwyczaj goszczą kiszone ogórki. Te pyszne i zdrowe przetwory nie muszą być jednak jedynymi kiszonkami, które przygotowujemy. Sprawdź, jak zrobić kiszoną paprykę.
i
łatwy
40 min
4
Kiszenie to jeden ze starych sposobów konserwowania żywności. Dawniej, gdy większość zapasów na zimę przygotowywano we własnym zakresie, kiszono wiele różnych produktów - kapustę, ogórki, ale także grzyby czy jabłka. Także dziś warto przyrządzić kilka słoików kiszonych warzyw - zwłaszcza, że kiszonki nie zawsze dostępne są w sklepach. Jednym z niedocenianych przysmaków jest kiszona papryka. Polecamy ten prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg papryki (najlepiej różnokolorowej)
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- 2-3 łodygi kopru
- łyżka ziaren kminku
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 litry wody
- 3 łyżeczki soli
- kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
- garść liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)
- kilka liści dębu (opcjonalnie)
- kilka liści wiśni (opcjonalnie)
- łyżka nasion gorczycy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę przecinamy, wyrzucamy pestki i ogonki, kroimy w cząstki. Wszystkie nadpsute, nadgniłe owoce odrzucamy.
- Czosnek czyścimy z fioletowych łupin i przecinamy na połówki.
- Duży kamionkowy garnek albo słój dokładnie myjemy, wyparzamy wrzątkiem albo wypiekamy w piekarniku.
- Po wystygnięciu słoja, zaczynamy w nim układać paprykę, dodając przyprawy.
- Sól rozpuszczamy w wodzie, roztworem zalewamy paprykę tak, by nic nie wystawało ponad jej powierzchnię. Jeśli zalewy jest za mało - dolewamy wody.
- Można przykryć talerzykiem i obciążyć kawałkiem wyparzonego kamienia (granit, bazalt itp - nie piaskowce, w których porowatej strukturze mogą ukrywać się szkodliwe bakterie).
- Ustawiamy w cieple i czekamy aż dojrzeje.