Papryka kiszona - jak zrobić?
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Na naszych stołach zazwyczaj goszczą kiszone ogórki. Te pyszne i zdrowe przetwory nie muszą być jednak jedynymi kiszonkami, które przygotowujemy. Sprawdź, jak zrobić kiszoną paprykę.
Kiszenie to jeden ze starych sposobów konserwowania żywności. Dawniej, gdy większość zapasów na zimę przygotowywano we własnym zakresie, kiszono wiele różnych produktów - kapustę, ogórki, ale także grzyby czy jabłka. Także dziś warto przyrządzić kilka słoików kiszonych warzyw - zwłaszcza, że kiszonki nie zawsze dostępne są w sklepach. Jednym z niedocenianych przysmaków jest kiszona papryka. Polecamy ten prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg papryki (najlepiej różnokolorowej)
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- 2-3 łodygi kopru
- łyżka ziaren kminku
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 litry wody
- 3 łyżeczki soli
- kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
- garść liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)
- kilka liści dębu (opcjonalnie)
- kilka liści wiśni (opcjonalnie)
- łyżka nasion gorczycy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę przecinamy, wyrzucamy pestki i ogonki, kroimy w cząstki. Wszystkie nadpsute, nadgniłe owoce odrzucamy.
- Czosnek czyścimy z fioletowych łupin i przecinamy na połówki.
- Duży kamionkowy garnek albo słój dokładnie myjemy, wyparzamy wrzątkiem albo wypiekamy w piekarniku.
- Po wystygnięciu słoja, zaczynamy w nim układać paprykę, dodając przyprawy.
- Sól rozpuszczamy w wodzie, roztworem zalewamy paprykę tak, by nic nie wystawało ponad jej powierzchnię. Jeśli zalewy jest za mało - dolewamy wody.
- Można przykryć talerzykiem i obciążyć kawałkiem wyparzonego kamienia (granit, bazalt itp - nie piaskowce, w których porowatej strukturze mogą ukrywać się szkodliwe bakterie).
- Ustawiamy w cieple i czekamy aż dojrzeje.