Przewyborne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja dla zapracowanych
2020-09-10
łatwy
60 min
4
Propozycja dla wszystkich tych, którzy zawsze w biegu, ciągle w niedoczasie i wiecznie zarobieni. Duszone warzywa przygotowujesz raz, a potem sięgasz po nie zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego. Takie warzywa ze słoika to znakomita baza obiadowa - można do niej dodać kiełbasę i wyjdzie pyszne leczo. Z dodatkiem mięsa mielonego zrobisz sos a'la bolognese. Można tez nie dodawać mięsa, a sos podać na ciepło z makaronem lub ryżem. To także świetny dodatek do kanapek, dip do chipsów lub krakersów, a nawet baza do zupy.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 kg papryki (różne kolory)
- 0,5 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 kg cukinii
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- sól i pieprz
- szczypta chili
- pół szklanki oleju
- gorczyca w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię i paprykę umyć i przekroić, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pomidory umyć, naciąć wierzchołki na krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić, usunąć pestki i płyn, a miąższ pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać i zeszklić na oleju dużej patelni lub garnku. Następnie dodać marchewkę i smażyć kilka minut.
- Gdy marchewka zmięknie dodać pomidory, a następnie paprykę i cukinię. Zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i dusić warzywa do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać przyprawy i wymieszać. Gorące warzywa przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min.
Metody pasteryzacji przetworów