Przewyborne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja dla zapracowanych

2020-09-10
Duszone warzywa na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Duszone warzywa na zimę do słoików to genialny patent na pyszny sos warzywny.
łatwy
60 min
4

Propozycja dla wszystkich tych, którzy zawsze w biegu, ciągle w niedoczasie i wiecznie zarobieni. Duszone warzywa przygotowujesz raz, a potem sięgasz po nie zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego. Takie warzywa ze słoika to znakomita baza obiadowa - można do niej dodać kiełbasę i wyjdzie pyszne leczo. Z dodatkiem mięsa mielonego zrobisz sos a'la bolognese. Można tez nie dodawać mięsa, a sos podać na ciepło z makaronem lub ryżem. To także świetny dodatek do kanapek, dip do chipsów lub krakersów, a nawet baza do zupy.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 1 kg papryki (różne kolory)
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 kg cukinii
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz
  • szczypta chili
  • pół szklanki oleju
  • gorczyca w ziarnach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię i paprykę umyć i przekroić, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pomidory umyć, naciąć wierzchołki na krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić, usunąć pestki i płyn, a miąższ pokroić.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać i zeszklić na oleju dużej patelni lub garnku. Następnie dodać marchewkę i smażyć kilka minut.
  • Gdy marchewka zmięknie dodać pomidory, a następnie paprykę i cukinię. Zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i dusić warzywa do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodać przyprawy i wymieszać. Gorące warzywa przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min.
Metody pasteryzacji przetworów