Szybki garnek ryżowy dla zapracowanych

2021-03-29
Szybki garnek ryżowy dla zapracowanych
Autor: Shutterstock Kiełbasę do szybkiego garnka ryżowego można też pokroić w plasterki.
łatwy
15 min
4

Jeśli mamy wcześniej ugotowany ryż to szybki garnek ryżowy przygotujemy dosłownie w kilka minut. Jest sycące i smaczne, świetnie pasuje do niego sałatka z pomidorów.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pętko suchej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
  • Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju na złoto. Dodać startą na tarce o grubych oczkach kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Groszek osączyć z płynu i wymieszać z ryżem, dodać do kiełbasy z cebulą, chwile poddusić, przyprawić.