Klopsiki zapiekane z puree ziemniaczanym: sprytny przepis dla zapracowanych

Klopsiki zapiekane z puree ziemniaczanym: sprytny przepis dla zapracowanych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obfite i sycące danie - klopsiki zapiekane w puree ziemniaczanym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Klopsiki zapiekane z puree ziemniaczanym to sprytny przepis dla zapracowanych. Przygotowanie dania można rozłożyć na 2 etapy. Poprzedniego dnia można przygotować puree ziemniaczane, by potem tylko przygotować klopsiki i wstawić potrawę do piekarnika. Można również użyć klopsów wcześniej przygotowanych i zamrożonych. Korzystajmy z dobrodziejstw cywilizacji: lodówki, zamrażarki i piekarnika, aby żyć łatwiej i zdrowiej! 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki masła

  • 100 g sera żółtego

  • masło do posmarowania formy

  • oraz

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 1 cebula 

  • 1 jajko

  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.

  • Ziemniaki utłuc, do gorących dodać mleko i masło, dobrze razem wymieszać. Stosować się do wskazówek z przepisu na: Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane?

  • Do puree ziemniaczanego dodać starty ser i wymieszać. Odstawić lub przechować w lodówce.

  • Przygotować klopsiki: wymieszać mięso mielone z posiekaną drobno cebulą, natką pietruszki, rozmąconym jajkiem i tartą bułką. Wyrabiać masę mięsną przez 1-3 minuty. Z masy uformować klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Jeśli przygotowujecie klopsy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego to musicie je wstępnie obsmażyć. W przypadku mięsa drobiowego, które szybciej poddaje się obróbce cieplnej, można ułożyć surowe klopsiki na puree. Można wcześniej upiec większą ilość klopsików i zamrozić: Jak zrobić pieczone klopsiki z mięsa indyczego?

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem.

  • Puree ziemniaczane ułożyć w formie.  Na puree ułożyć klopsiki. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut. 

Sprawdzone sposoby na klopsiki

Klopsy i klopsiki oraz pulpety to sprytny sposób na obfity obiad za nieduże pieniądze. Mielone mięso można cudownie "rozmnożyć" dodając tartą bułkę, kaszę, grzyby lub warzywa. Nie należy co prawda przesadzać z dodatkami, ale życie naprawdę staje się łatwiejsze. Oto kilka dobry przepisów na klopsiki i pulpeciki: 

Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad

Kapitalne klopsiki w gniazdkach z makaronu

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5