Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe

Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki z mięsa i kaszy gryczanej w sosie pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej są tanie i pyszne. Zamiast bułki dodajemy rozgotowaną lub przetartą kaszę gryczaną i mamy więcej pysznych klopsików. Idealna potrawa dla bezglutenowców. Zapraszamy do wypróbowania wybornego przepisu na sprytne klopsiki dla zaradnych! 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

  • 150 g kaszy gryczanej palonej, surowej

  • 1 jajko rozmiar M

  • 1 cebula, średnich rozmiarów

  • sól i pieprz do smaku

  • 50 g mąki bezglutenowej lub pszennej do panierowania

  • olej do smażenia

  • 1 puszka pomidorów w soku własnym

  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie blenderem zmiksować kaszę na grudkowatą papkę. 

  • Cebulę przekroić na pół. Połowę cebuli drobno posiekać. Pozostałą cebulę pokroić w piórka. 

  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać kaszę gryczaną, rozmącone jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. 

  • Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. 

  • Klopsiki panierować w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu. 

  • Gdy klopsiki się zrumienią, na patelnię dodać pokrojoną w piórka cebula i pomidory z puszki, razem z sokiem. Posolić i popieprzyć. 

  • Zagotować sos, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 minut.

  • Podawać z ryżem lub z pieczywem, posypane natką pietruszki.

Kasza gryczana jest naturalnie bez glutenu

Kasza gryczana, którą przygotowuje się z ziarna gryki, jest naturalnie pozbawiona glutenu - białka zbożowego. Dlatego zalecana jest w diecie osób nie tolerujących glutenu lub na gluten uczulonych. Kasza gryczana polecana jest  także osobom na diecie – jest niezwykle sycąca, ale lekkostrawna. Zawiera dużo białka i błonnika, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek, a także utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Po za tym kasza gryczana to bogate źródło minerałów i witamin. Znajdziemy w niej zarówno magnez, żelazo, witaminę B1 i witaminę PP. Co więcej zawiera ona bardzo dużo przeciwutleniaczy (kilka razy więcej niż w czerwonym winie), które wspierają naturalną odporność organizmu oraz spowalniają procesy starzenia się.

Koniecznie przeczytaj: Kasza gryczana - właściwości i wartości odżywcze

Jak spreparować kaszę gryczaną do kotletów?

Kaszę wystarczy ugotować i zmiksować lub rozgotować na papkę. Nie trzeba jej specjalnie preparować. Całość sklei się dzięki właściwościom mięsa, którego białka w wilgotnym środowisku koagulują, czyli żelują, dzięki czemu sklejają się ponownie w całość. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4