Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne domowe klopsiki przygotujesz bez większego wysiłku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym to zdrowsza wersja tradycyjnych klopsików. Robi się je szybko i nie trzeba stać przy patelni. Pyszne domowe klopsiki w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem lub ryżem. 

Składniki

  • Na klopsiki:

  • 400 g mielonej wołowiny

  • 100 g mielonej wieprzowiny, najlepiej łopatki wieprzowej

  • 3 czubate łyżki tartej bułki

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • ¾ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

  • Na sos:

  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego

  • 2  puszki krojonych pomidorów

  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka

  • 2 łyżeczki suszonej włoskiej mieszanki ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek, oregano)

  • 1 łyżeczka soli 

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego

  • oraz olej do posmarowania formy do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mielonego mięsa dodaj tartą bułkę, 4 łyżki wody, roztrzepane jajko, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Z masy uformuj 20 kulek. 

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  • Pora na sos. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pomidory oraz suszone zioła, sól i pieprz, zagotuj. 

  • Naczynie do pieczenia posmaruj olejem, na dnie ułóż w regularnych odstępach klopsiki, zalej gorącym sosem i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut. 

  • Podawaj z makaronem ugotowanym al dent lub z ryżem. 

Przepis na kuchnię? Kup koniecznie>>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5