Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

2021-03-29
Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym
Autor: Shutterstock Klopsiki drobiowo-ryżowe można podać ze świeżym pieczywem
łatwy
30 min
4

Klopsiki drobiowe przygotowane z ryżem to sycące danie dla całej rodziny. Zapieczone w sosie pomidorowo-śmietanowym są soczyste i pyszne. Do tego zielony akcent - świeży koperek. Doskonały posiłek na każdą okazję. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g ryżu suchego (1 torebka)
  • 1 cebula średnich rozmiarów
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany 
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
  • Na niewielkiej ilości zeszklić 1 cebulę drobno posiekaną. 
  • Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać.
  • Z mięsno-ryżowej masy formować kuliste klopsiki. Kulki z masy układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10-15 minut. 
  • W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać startą na tarce marchewkę, drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Do warzyw na patelni dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
  • Sosem polać klopsiki i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut.
  • Przed podaniem posypać koperkiem.