Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki drobiowo-ryżowe można podać ze świeżym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki drobiowe przygotowane z ryżem to sycące danie dla całej rodziny. Zapieczone w sosie pomidorowo-śmietanowym są soczyste i pyszne. Do tego zielony akcent - świeży koperek. Doskonały posiłek na każdą okazję. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego

  • 100 g ryżu suchego (1 torebka)

  • 1 cebula średnich rozmiarów

  • 1 jajko

  • 1 marchewka

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 200 ml śmietany 

  • olej roślinny

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.

  • Na niewielkiej ilości zeszklić 1 cebulę drobno posiekaną. 

  • Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać.

  • Z mięsno-ryżowej masy formować kuliste klopsiki. Kulki z masy układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10-15 minut. 

  • W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać startą na tarce marchewkę, drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 

  • Do warzyw na patelni dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 

  • Sosem polać klopsiki i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut.

  • Przed podaniem posypać koperkiem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5