Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone klopsiki są zdrowsze, a równie pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka to zdrowsza wersja dobrze znanych wszystkim pulpecików. Warto takich klopsików przygotować więcej i zamrozić. Zamrożone można przechowywać nawet do 5 miesięcy. 

Składniki

  • 750 g mielonego mięsa indyczego

  • 1 mała cebula, starta lub bardzo drobno posiekana

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

  • 1/3 szklanki bułki tartej

  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: bazylia, oregano, natka pietruszki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (ewentualnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmaruj olejem, lub wyłóż pergaminem, to ułatwi czyszczenie.

  • Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce na jednolitą masę.

  • Z masy uformuj małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.

  • Klopsiki ułóż na blasze w odstępach.

  • Piecz przez 20-22 minuty lub do zrumienienia.

  • Podawaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8