Owsianka sernikowa. Pomysł na zdrowe śniadanie z piekarnika
Dieta wegetariańska
Owsianka to prosty pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, które doda energii na pierwszą część dnia. Jeżeli lubicie owsiankę, sprawdźcie ten przepis. Owsianka sernikowa właśnie podbija kubki smakowe osób na całym świecie. Jest pyszna, pełna składników odżywczych i energetyczna. To oryginalny pomysł nie tylko na śniadanie. Świetnie smakuje także na deser. Oto przepis na owsiankę sernikową.
Z czego zrobić owsiankę sernikową?
Do przygotowania pysznej i zdrowej owsianki sernikowej potrzebne są proste produkty, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach. Być może macie je wszystkie w domu, więc nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna. Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- płatki owsiane górskie – główny składnik dania
- twaróg – dzięki niemu owsianka ma pyszny sernikowy smak
- jajka – skarbnica witamin i mikroelementów
- jogurt naturalny – źródło białka
- cukier trzcinowy – nadaje słodkości
- ekstrakt z wanilii – podkręca smak i aromat owsianki
- owoce – jagody, borówki, jabłka czy gruszki wzbogacają owsiankę
Jak zrobić owsiankę sernikową?
Przygotowanie owsianki sernikowej nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest ugotowanie na wodzie lub na mleku płatków owsianych górskich. Można wzbogacić je, dodając łyżkę masła oraz łyżkę budyniu w proszku. Kiedy masa zgęstnieje, garnek z płatkami owsianymi zestawia się z ognia. Kolejnym etapem jest zmiksowanie twarogu z jajkami, cukrem, jogurtem naturalnym i ekstraktem waniliowym. Masę należy połączyć z ugotowanymi płatkami owsianymi i owocami. Małe owoce jak borówki, maliny czy jagody można zostawić w całości, ale większe jak jabłka czy truskawki trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną owsiankę sernikową piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi pół godziny.
Kiedy podawać owsiankę sernikową?
Owsianka sernikowa to pyszny pomysł na energetyczne śniadanie, które warto jeść bez względu na porę roku. Wieczorem można ją przygotować, a rano tylko upiec i zjeść jeszcze przed wyjściem do pracy. Wielką zaletą tego dania jest to, że to smaczna i zdrowa propozycja również na deser. Owsianka sernikowa podana na zimno zachwyci niejedno podniebienie.
Czy wzbogacić owsiankę sernikową?
Owsiankę o smaku sernika można wzbogacić, dodając proste składniki. Do masy warto dodać nasiona chia lub siemię lniane. Sprawdzi się też starta gorzka czekolada lub posiekane orzechy. Owsianka sernikowa pysznie smakuje z dodatkiem suszonych owoców jak rodzynki, daktyle czy morele.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu
- 1 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki owoców sezonowych
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane ugotować na wodzie lub na mleku.
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wbić jajka i dodać cukier trzcinowy, jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować na pomocą blendera na gładko.
- Wsypać płatki owsiane i owoce. Małe zostawić w całości, większe pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać.
- Masę przelać do niedużej formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na ciepło na śniadanie lub na zimno na deser.