Szynka gotowana - wyjątkowo krucha i soczysta
Domowa szynka gotowana to alternatywa dla gotowych wędlin, które dostępne są w sklepach. Szynka gotowana, bez żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku, pełna smaku i aromatu, zaskoczy nie tylko łatwością przygotowania, ale i listą składników. Oto prosty przepis na obłędną szynkę gotowaną, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.
Jak zrobić szynkę gotowaną?
W dużym garnku należy zagotować wodę z przyprawami, a następnie włożyć do niej szynkę zapakowaną w siatkę wędliniarską. Dzięki temu zachowa swój kształt i będzie jędrna. Tak przygotowane mięso gotuje się pięć minut, odstawia do ostygnięcia i wstawia do lodówki na całą noc. Następnego dnia szynkę wraz z zalewą należy ponownie zagotować. Czas gotowania wynosi piętnaście minut. Mięso ostrożnie wyjmuje się z zalewy i przekłada na deskę, aby ostygło i odciekło.
Przepis na szynkę gotowaną
- To łatwy przepis na domową wędlinę.
- Zrobienie szynki gotowanej to około pół godziny pierwszego dnia i tyle samo następnego.
- Szynki nie trzeba peklować. Nie ma też potrzeby kupna szynkowaru, ponieważ robi się ją w zwykłym garnku.
- Mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości.
- Na liście składników znajduje się szynka i przyprawy. Siatki wędliniarskie dostępne są hipermarketach i sklepach internetowych.
- Do zalewy można dodać różne świeże i suszone zioła.
Z czym podawać szynkę gotowaną?
Ta soczysta gotowana szynka bardzo dobrze smakuje z chlebem, ciepłymi tostami i chrupiącą bagietką. Z liściem sałaty, ogórkiem czy pomidorem będzie smakować wyśmienicie. Szynka może być składnikiem sycących sałatek. Podkreśli smak pysznej jajecznicy.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na domowe wędliny
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 1 kg szynki wieprzowej
- 100 g soli
- 2 łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- siatka do szynki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę przelać do dużego garnka. Wsypać sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz słodką i ostrą paprykę. Dodać obrane ząbki czosnku i liście laurowe. Zagotować i zestawić z ognia.
- Szynkę umyć, osuszyć i przełożyć do siatki. Mocno związać i włożyć do zalewy. Mięso powinno być całe przykryte wodą.
- Zagotować i gotować 5 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia ponownie zagotować i gotować na średnim ogniu około 15 minut. Garnek zestawić z ognia, ostrożnie wyjąć szynkę i przełożyć na deskę.
- Podawać jako wędlinę na kanapki, do sałatek lub jajecznicy.