Szynka gotowana - wyjątkowo krucha i soczysta

szynka gotowana
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
20

Domowa szynka gotowana to alternatywa dla gotowych wędlin, które dostępne są w sklepach. Szynka gotowana, bez żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku, pełna smaku i aromatu, zaskoczy nie tylko łatwością przygotowania, ale i listą składników. Oto prosty przepis na obłędną szynkę gotowaną, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.

Jak zrobić szynkę gotowaną?

W dużym garnku należy zagotować wodę z przyprawami, a następnie włożyć do niej szynkę zapakowaną w siatkę wędliniarską. Dzięki temu zachowa swój kształt i będzie jędrna. Tak przygotowane mięso gotuje się pięć minut, odstawia do ostygnięcia i wstawia do lodówki na całą noc. Następnego dnia szynkę wraz z zalewą należy ponownie zagotować. Czas gotowania wynosi piętnaście minut. Mięso ostrożnie wyjmuje się z zalewy i przekłada na deskę, aby ostygło i odciekło.

Przepis na szynkę gotowaną

  • To łatwy przepis na domową wędlinę.
  • Zrobienie szynki gotowanej to około pół godziny pierwszego dnia i tyle samo następnego.
  • Szynki nie trzeba peklować. Nie ma też potrzeby kupna szynkowaru, ponieważ robi się ją w zwykłym garnku.
  • Mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości.
  • Na liście składników znajduje się szynka i przyprawy. Siatki wędliniarskie dostępne są hipermarketach i sklepach internetowych.
  • Do zalewy można dodać różne świeże i suszone zioła.

Z czym podawać szynkę gotowaną?

Ta soczysta gotowana szynka bardzo dobrze smakuje z chlebem, ciepłymi tostami i chrupiącą bagietką. Z liściem sałaty, ogórkiem czy pomidorem będzie smakować wyśmienicie. Szynka może być składnikiem sycących sałatek. Podkreśli smak pysznej jajecznicy.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na domowe wędliny

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 100 g soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • siatka do szynki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę przelać do dużego garnka. Wsypać sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz słodką i ostrą paprykę. Dodać obrane ząbki czosnku i liście laurowe. Zagotować i zestawić z ognia.
  • Szynkę umyć, osuszyć i przełożyć do siatki. Mocno związać i włożyć do zalewy. Mięso powinno być całe przykryte wodą.
  • Zagotować i gotować 5 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia ponownie zagotować i gotować na średnim ogniu około 15 minut. Garnek zestawić z ognia, ostrożnie wyjąć szynkę i przełożyć na deskę.
  • Podawać jako wędlinę na kanapki, do sałatek lub jajecznicy.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej