Przepis na zdrowe pierniczki. Ekspresowe, mniej kaloryczne i obłędnie pyszne
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy można zrobić pyszne i zdrowe pierniczki na święta Bożego Narodzenia? Oczywiście, że można upiec doskonałe domowe ciasteczka piernikowe, które odwdzięczą się nie tylko smakiem, ale i sporą dawką witamin i składników odżywczych. Aby upiec je w domu, wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis. Sprawdźcie go i zróbcie wyśmienite dietetyczne pierniczki.
Z czego zrobić zdrowe pierniczki?
Lista składników, które wykorzystuje się do zrobienia smacznych i zdrowych pierniczków, jest dość krótka. Znajdują się na niej proste produkty, które są łatwo dostępne. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia można je kupić w atrakcyjnych cenach.
Do upieczenia zdrowych pierniczków, które można jeść nawet na diecie, potrzebne są takie produkty jak:
- mąka orkiszowa – bogata w białko, błonnik, kwas foliowy i minerały
- miód – wspiera układ odpornościowy i pokarmowy
- olej kokosowy – wspomaga odchudzanie, korzystnie wpływa na skórę i dodaje energii
- kakao – bogate w składniki odżywcze, nadaje przyjemnego koloru pierniczkom
- ksylitol – zdrowy zamiennik białego cukru
- jajka – łączą składniki i są źródłem białka
- przyprawa do piernika – odpowiednio dobrane przyprawy nadają niepowtarzalny piernikowy smak i aromat
- proszek do pieczenia – sprawia, że pierniczki są pulchne
Jak zrobić zdrowe ciasteczka piernikowe?
Przepis na pyszne domowe pierniczki bożonarodzeniowe nie jest skomplikowany. Doskonałe ciasteczka o smaku piernika robi się błyskawicznie. Przygotowanie ciasta, wykrojenie pierniczków i upieczenie ich w piekarniku nie zajmie więcej niż pół godziny. Dlatego można je upiec nawet w ostatniej chwili. Jak więc zrobić zdrowe ciasteczka piernikowe?
Przepis na pełne zdrowych składników pierniczki jest podzielony na kilka bardzo łatwych kroków:
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – wyrobienie ciasta
- 4. krok – wykrojenie pierniczków
- 5. krok – upieczenie pierniczków
Jak podawać zdrowe pierniczki na Boże Narodzenie?
Domowe ciasteczka piernikowe, które zawierają wiele prozdrowotnych składników odżywczych, to pomysł na deser lub słodką przekąskę na Boże Narodzenie. Można je piec także w czasie adwentu. Smakołyki umilą czas przygotowań do świąt. Już w tracie pieczenia po całym domu unosi się obłędny aromat wybornych ciasteczek piernikowych.
Dzięki odpowiedniemu doborowi składników i zastąpieniu niektórych z nich zdrowszymi wersjami, pyszne domowe pierniczki można jeść nawet na diecie. Są lekkie, mają mniej kalorii niż te tradycyjne, smakują pysznie i są bardzo aromatyczne. Oczywiście, warto pamiętać, aby nawet dietetyczne ciasteczka o smaku piernika jeść z umiarem.
Upieczone zdrowe pierniczki po ostygnięciu można udekorować dietetycznym lukrem lub oprószyć zmielonym na puder zamiennikiem białego cukru jak ksylitol czy erytrytol. Świetnie smakują także bez żadnych dodatków. Idealnie łączą się z kawą, herbatą i świątecznym kompotem z suszonych owoców.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki orkiszowej
- 100 g miodu
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- 80 g ksylitolu
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, ksylitol, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka. Wlać olej kokosowy i miód. Dokładnie wymieszać.
- Suche składniki wymieszać z mokrymi. Następnie wyrobić dłońmi lub mikserem, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą foremek w świątecznych kształtach wyciąć ciasteczka.
- Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Po ostygnięciu można udekorować pierniczki lukrem.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.