Placuszki z serka wiejskiego. Pyszny przepis na słodkie śniadanie
Tylko kilka składników potrzebnych jest do przygotowania pysznych placuszków z serka wiejskiego. Są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Przepis jest błyskawiczny i w takim samym tempie znikają z talerzy. Najlepiej smakują na ciepło. Przekonaj się o tym i sprawdź ten łatwy przepis.
Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?
Przyrządzenie placków z dodatkiem wiejskiego serka jest banalnie proste. Nawet mikser nie będzie potrzebny. Ciasto z mąki pszennej, jajek, cukru, serka wiejskiego i proszku do pieczenia wystarczy wymieszać łyżką. Placki smaży się na patelni. Łyżką nakłada się porcje ciasta i po dwóch minutach ostrożnie przewraca na drugą stronę. Po kolejnych dwóch minutach placuszki są gotowe.
Z czym podawać placuszki z serka wiejskiego?
Placki można zaserwować w wersji słodkiej. Świetnie smakują z dżemem, miodem lub ulubionym syropem. Można podać do nich jogurt naturalny i sałatkę owocową. Sprawdzi się również cukier puder, syrop klonowy i polewa czekoladowa.
Jak urozmaicić placuszki z serka wiejskiego?
Ciasto na placki można wzbogacić, dodając:
- cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy,
- drobno posiekane ulubione orzechy lub płatki migdałowe,
- przyprawy korzenne jak cynamon czy kardamon,
- skórkę pomarańczową lub cytrynową.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 80 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem lub rózgą.
- Cały czas mieszając, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Dodać serek wiejski i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć partiami około 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Delikatnie odwracać na drugą stronę.
- Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z owocami, jogurtem lub polewą czekoladową.