Placuszki z serka wiejskiego. Pyszny przepis na słodkie śniadanie

placuszki z serka wiejskiego
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Tylko kilka składników potrzebnych jest do przygotowania pysznych placuszków z serka wiejskiego. Są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Przepis jest błyskawiczny i w takim samym tempie znikają z talerzy. Najlepiej smakują na ciepło. Przekonaj się o tym i sprawdź ten łatwy przepis.

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?

Przyrządzenie placków z dodatkiem wiejskiego serka jest banalnie proste. Nawet mikser nie będzie potrzebny. Ciasto z mąki pszennej, jajek, cukru, serka wiejskiego i proszku do pieczenia wystarczy wymieszać łyżką. Placki smaży się na patelni. Łyżką nakłada się porcje ciasta i po dwóch minutach ostrożnie przewraca na drugą stronę. Po kolejnych dwóch minutach placuszki są gotowe.

Z czym podawać placuszki z serka wiejskiego?

Placki można zaserwować w wersji słodkiej. Świetnie smakują z dżemem, miodem lub ulubionym syropem. Można podać do nich jogurt naturalny i sałatkę owocową. Sprawdzi się również cukier puder, syrop klonowy i polewa czekoladowa.

Jak urozmaicić placuszki z serka wiejskiego?

Ciasto na placki można wzbogacić, dodając:

  • cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy,
  • drobno posiekane ulubione orzechy lub płatki migdałowe,
  • przyprawy korzenne jak cynamon czy kardamon,
  • skórkę pomarańczową lub cytrynową.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem lub rózgą.
  • Cały czas mieszając, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • Dodać serek wiejski i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć partiami około 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Delikatnie odwracać na drugą stronę.
  • Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z owocami, jogurtem lub polewą czekoladową.
Jabłkowe naleśniki z serem
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej