Pyszne drożdżówki z malinami w kilka chwil. Idealna słodka przekąska na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Jeśli szukasz przepisu na pyszną przekąskę, która wykorzystuje sezonowe owoce leśne, a jednocześnie jest prosta do zrobienia nawet dla początkujących cukierników, to mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Te drożdżówki z malinami to doskonały pomysł na lato.
Słodkie, puszyste i rozpływające się w ustach – to tylko niektóre z zalet tych drożdżówek z malinami. Można się w nich zakochać od pierwszego gryza. Jednak zanim zaczniesz je przygotowywać, musisz być świadomy jednego: do tego przepisu najlepiej używać świeżych owoców leśnych. Koniec sezonu na te owoce może sprawić, że będziesz tęsknić za tymi drożdżówkami aż do następnego lata.
Drożdżówki z malinami
Większość osób, przygotowując słodkie drożdżowe bułeczki, stawia na truskawki. To oczywiście świetny wybór, ale równie dobrze można użyć jagód, borówek czy malin. My postawiliśmy na maliny. Taka przekąska to strzał w dziesiątkę także dla rodziców, ponieważ trudno znaleźć dziecko, które oparłoby się smakowi tych bułeczek.
Drożdżówki z malinami to idealna letnia przekąska, która zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania. Sezonowe owoce, puszyste ciasto i chrupiąca kruszonka sprawiają, że te bułeczki staną się ulubieńcem nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Bez względu na okazję, drożdżówki te zawsze będą strzałem w dziesiątkę.
Zobacz również przepisy na jagodzianki:
Jagodzianki z borówką amerykańską
Zawijane jagodzianki - łatwiejsze niż klasyczne i równie pyszne
Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianek?
Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty. Jagodniki babci Krysi cię oczarują
Razowe jagodzianki - fit przepis na bułeczki jagodami
SKŁADNIKI
- Na drożdżówki:
- Garść świeżych malin
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka + odrobina do posmarowania
- 250 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania
- 50 g masła
- Na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g cukru
- 40 g masła (koniecznie zimnego)
- Dodatkowo:
- 120 g mielonego twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozczyn:
Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, mąki i ciepłego mleka przygotuj rozczyn. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. - Ciasto:
Przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier i sól. Połącz tę mieszankę z gotowym rozczynem, a następnie wbij jajko i wyrabiaj dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj stopione masło i ponownie zagnieć ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 90 minut. - Kruszonka:
Z mąki, cukru pudru i zimnego, posiekanego masła przygotuj kruszonkę. Wstaw do lodówki, aby się schłodziła. - Formowanie Bułeczek:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób dłońmi i podziel na mniejsze kulki. Z każdej kulki uformuj placuszek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. - Farsz:
Wymieszaj twaróg, skrobię, cukier puder i jajko. Tak przygotowany farsz przełóż do wgłębień zrobionych w bułeczkach. Na koniec delikatnie powtykaj w nie maliny. - Wykończenie:
Posmaruj drożdżówki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posyp kruszonką. - Pieczenie:
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do zarumienienia – około 15-20 minut. - Opcjonalne:
Drożdżówki z malinami możesz polać lukrem, wtedy będą jeszcze słodsze.